Zonnesteek
zonnesteek

Het was zondagmiddag 9 augustus, locatie een tuin ergens in Voorschoten. Vanwege de klamme hitte had ik verkoeling gezocht op een schaduwrijk plekje en was aan het googelen hoe je een woning in deze hittegolf koel kan houden.

Net voordat een zweetdruppel van mijn voorhoofd op het scherm van mijn tablet viel, begon mijn mobiele te trillen en een hels lawaai te produceren. Een NL-Alert!  ‘Daar zal je hem hebben’, was direct mijn gedachte… de eerste landelijke waarschuwing vanwege een gezondheidsbedreigende situatie – een superhittegolf van vijf dagen. Het bleek echter een waarschuwing voor de levensgevaarlijke muien langs de Noordzeekust.

Waarschijnlijk ben ik met mijn gedachte een jaar of 20 te vroeg.

Maar het staat voor mij als een paal boven water dat het er ooit van gaat komen: een NL- hitte Alert. Is de zon in weerwil van oprukkende huidkanker nog immer een fenomenale promotie- en marketinginstrument voor de reisindustrie, ik vrees dat de klimaatsverandering een nog zwaardere en verpletterende mokerslag gaat zijn voor het toeristisch bedrijfsleven dan Covid-19. Als we Covid-19 even als een kuchje beschouwen, dan zie ik een zware longontsteking als metafoor voor de gevolgen van de klimaatsverandering.

Met temperaturen van boven de 40 graden in Zuid-Europese landen wordt het zelfs voor de meest verstokte zonaanbidders iets te heet onder de voeten. Na de hitte van de afgelopen periode moeten toch ook de meeste sceptici zich achter de oren gaan krabben dat de opwarming van de aarde een feit is. Het vindt plaats. Nu.

Ministeries van toerisme en verkeersbureaus moeten zich langzaam maar zeker bewust gaan worden dat het klimaat toerismestromen drastisch gaat beïnvloeden. Hoogseizoensmaanden juli en augustus worden passé voor veel bestemmingen in onder meer Zuid-Europa vanwege extreme hitte, toeristen zullen massaal op zoek gaan naar koelere oorden op deze aardbol. Gaat de zinderende hitte voor veel bedrijven en verkeersbureaus in de reissector een heuse hoofdpijndossier worden, tegelijkertijd openbaren zich nieuwe markten en kansen. Straks gaan we in de zomermaanden massaal naar Scandinavië, daar wordt het dan op termijn weer te druk en dan gaan we tegen die tijd op zoek naar andere hemellichamen voor een vakantie.

“Heeft die jongen last van een zonnesteek?”, hoor ik u denken. Wie zal het zeggen. Time will tell.