Van Prins Pils naar Koning Ouzo
Blog Marcel Baltus

Wat kan taal toch zaligmakend mooi zijn.

Ontvangen wij hier veelal mails met de openingszin ‘Ik hoop dat alles goed met je gaat?’, dan geef ik toch de voorkeur aan de Britse welbespraaktheid hoe zij naar jouw welzijn vragen:

I hope this email finds you well…

Lees bovenstaande zin alsjeblieft even hardop… is hij niet wonderbaarlijk fraai, ik krijg er bijna kippenvel van.

Maar ook onze eigen moerstaal kan sierlijk zijn.

De Koning heeft zijn vakantie afgebroken. Je ziet het bijna voor je. Willem die met een wandelstok over zijn landgoed in Peloponnesos loopt en die met een ferme tik op zijn bovenbeen deze in tweeën breekt. Krak. Over en uit.

Afbreken heeft nog een andere betekenis: met de grond gelijk maken. En dat proces begon al snel nadat vliegtuigspotter Menno Swart (ha ha hoe toepasselijk… iemand zwart maken…) het regeringsvliegtuig vanaf Schiphol zag opstijgen.

Nou snap ik dat de Koning zijn vlieguren moet bijhouden (hij heeft een vliegbrevet) en dat de dure jacht die lange tijd voor het landgoed ligt te dobberen ook bij tijd en wijle moet varen, maar iedere nuchtere medewerker in de entourage van de Koninklijke familie had toch op zijn Hollandse klompen moeten aanvoelen dat deze faux pas gierend uit de bocht zou vliegen. Naïef en oerdom.

De innige band van het Koningshuis met haar onderdanen lijkt zo close als de afstand Den Haag-Peloponnesos, ruim 3000 km. Vakantie is heilig voor Nederlanders maar wanneer 99% van de bevolking even niet mag reizen, dan verwacht je toch een beetje empathie van de Royals.

De Rijksvoorlichtingsdienst doet wat de naam suggereert. Informatie verstrekken. Maar wat het Koningshuis nu nodig heeft is een goed PR-bureau. Het is wat stilletjes in de toeristische PR dus ik heb nog tijd over. Stap graag zo op mijn fiets om in Huis ten Bosch een kop koffie of desnoods een glaasje ouzo te drinken. En aldaar direct een geinig vlogje opnemen met de drie A’tjes waarin ze lekker hun ouders afzeiken (We hadden nog zo gezegd… niet gaan!!) en een eerste Instagram foto posten van de familie die gezellig aan de keukentafel Mens erger je niet speelt (oh sorry, dat komt misschien verkeerd over…)  nou ja Scrabble dan… zie ik daar Willem het woord Annus Horribilis neerleggen, mooie woordwaarde!

Met als onderliggende boodschap: Kijk Nederland, zó brengen wij de Herfstvakantie door.