Over moedeloosheid, tourism bashing en zijden bloemen

De telefoon gaat.

“Goedemiddag, met Baltus Communications.”

“Goedemiddag met de Vakantiebeursorganisatie…. Kent u de Vakantiebeurs?”

Een diepe moedeloosheid maakt zich meester van mij. Een gemoedstoestand waar ik deze zomervakantie wel vaker in verkeerde. Want wat hebben we het er weer van langs gekregen hè. En met ‘we’ bedoel ik de reisindustrie. Bosbranden, extreem weer, zware regenval, overstromingen, hagel, zinderende hitte.

Komkommertijd is voor media een geliefd moment om wat extra redactioneel aandacht aan vakanties te besteden… en dan met name de beslommeringen in die sector. Want er was ook weer veel aandacht voor luchtvervuiling veroorzaakt door de luchtvaart, de reductie van het aantal vluchten van en naar Schiphol, en de laatste tijd zit ook de cruisesector meer en meer in het verdomhoekje, waaronder onlangs dit item op RTL Nieuws.

Leed doet het goed in de media. Zo ook ieder jaar in het onvervalste tv-programma Max Vakantieman waarin kleine en grote vakantiebesognes en misstanden van reisorganisaties aan de kaak worden gesteld. Qua timing wel een beetje merkwaardig dat het juist midden in het zomervakantieseizoen wordt uitgezonden, wanneer iedereen op vakantie is.

En dan oud nieuws in een ‘nieuw’ jasje; het tijdschrift Nature Climate Change komt eind augustus met een artikel over toekomstig sneeuwtekort in Europese skigebieden door klimaatverandering. Uiteraard al lang bekend maar door het wetenschappelijk sausje zeer breed uitgemeten in de media.

Jawel, het uur U nadert en op vakantie gaan wordt nooit meer zoals het was. Of toch niet? Schiphol gaat weer als een tierelier (ruim 33 miljoen passagiers in eerste helft van dit jaar) en boekingen voor cruises zitten weer behoorlijk in de lift. Nogal logisch, blijkt uit een onderzoek van het in toerisme gespecialiseerd onderzoeksbureau Trends & Toerisme: de  gemiddelde Nederlandse consument geeft kennelijk geen zier om duurzaamheid.

Na deze overvloedige tourism bashing in de media de afgelopen tijd gonst en zoemt het van jewelste in mijn bovenkamer. Moet ik me nu gaan schamen dat ik bijna 40 jaar hart en ziel verpand heb aan de reissector en beroepshalve vakantiebestemmingen gepromoot heb? Zekers, de reisindustrie is niet heilig, vervuilt en laat steken vallen. Net als iedere andere bedrijfstak. Maar omschakeling naar meer duurzaamheid kost gewoon tijd.

Zijden bloemen zijn duurzaam

Zijden bloemen zijn duurzaam

Dus media, gun me aub even wat rust in mijn hoofd. Kunnen jullie je vizier nu even op een andere vervuiler richten. Een suggestie: ik maakte onlangs op mijn acculoze toerfiets een rondje Den Haag-Hoek van Holland, word ik me daar door een niet aflatende hoeveelheid jongeren en ouderen op e-bikes ingehaald. Allemachtig, wat moeten we straks aan met die miljoenen afgedankte accu’s van elektrische auto’s en e-bikes, los nog van het feit dat we de halve aarde moeten omploegen om die broodnodige mineralen en grondstoffen te delven? Nog een suggestie: ik liep onlangs door een tuincentrum en spotte daar mooie zijden bloemen. Duur maar duurzaam! Moeten wij consumenten vanaf nu eigenlijk alleen maar zijden bloemen kopen, want hoe vervuilend is die bloemenindustrie wel niet? En onderzoeksjournalisten, voor dit artikel heb ik wel een leuke timing – de dag voor Moederdag 2024.

Jawel, ik ken jullie Vakantiebeurs. Al ruim 22 jaar. Schreef in 2019 zelfs een blog over jullie bestaansrecht. In het kader van: niets is eeuwig.