Vier verrassende vakantietips in Slovenië

De afstand van Utrecht naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana bedraagt ruim 1100 km, dus met een kleine 13 uur autorijden bereik je vakantieland Slovenië, qua oppervlakte ongeveer de helft zo groot als Nederland. Liefhebbers van natuur vinden hier een groene oase: bijna 60% van het land is bedekt met bossen. Een vakantieland met een verrassend divers aanbod aan accommodaties, bezienswaardigheden en activiteiten. Wij geven vier tips voor een bijzondere activiteit en logeeradres:

bears-slovenia

Beren spotten in Slovenië

Beren, wolven en lynxen – dan denk je al snel aan Canada en Scandinavië. Maar minder bekend is dat je deze roofdieren ook kunt zien in Slovenië. Naar schatting leven er tussen de 500 en 700 bruine beren in de bossen van Kočevje in het zuiden van Slovenië. Een bijzondere ervaring – én een droom voor fotografen – is natuurlijk beren te spotten in hun eigen habitat. Men kan tussen april en oktober een toer boeken waar een gids je alle ins en outs vertelt over beren, voetafdrukken van dieren toont, je midden in het bos luncht waarin ook eetbare planten en kruiden uit het bos verwerkt zijn en na een vroeg diner met hem naar het observatiehut vertrekt waar je ‘s avonds beren gaat spotten.

Overnachten op niveau tussen wijngaarden

Het is je vergeven indien je de indruk zou hebben dat je door Toscane rijdt maar de regio Goriška Brda ligt toch echt in Slovenië – een prachtige streek in het westen van het land en de glooiende heuvels zijn ideaal terrein voor wijngaarden. Voor een absoluut geweldig uitzicht over wijngaarden zou je kunnen overnachten in het Peterc Vineyard Estate in Kosjko, een zeer stijlvol landgoed. De kamers zijn zeer smaakvol ingericht met antiek en Frans meubilair. Je wilt een kamer zonder ultramoderne HD tv – kies dan voor de kamer met alleen maar boeken. Uiteraard heeft het restaurant een aantal wijnsommeliers, een daarvan, Nina Bavčer – heeft zelf een wijnlijst speciaal voor vrouwen samengesteld. Je hier vervelen is uitgesloten: er worden kooklessen en wijnproeverijen, je kunt er sterrenkijken, vissen, fietsen en wandelen, paardrijden, jagen, op zoek naar eetbare planten of paddenstoelen plukken in het bos zijn enkele opties.

Glamping huts Ribno

Glamping huts Ribno

Glamping voor fietsers

Is de lockdown ook voor accommodaties natuurlijk super vervelend, de eigenaars van het Ribno hotel nabij het meer van Bled – het enige hotel in Slovenië met een Zero Waste certificaat – maakten van de nood een deugd: niet alleen het hotel werd gerenoveerd, tegelijkertijd werden er acht prachtige houten glamping accommodaties in het ernaast gelegen bos gebouwd, speciaal met het oog op fietstoeristen. De acco’s zijn geschikt voor vier personen, zeer luxe uitgevoerd met onder meer een privé hot tub en badkamer, terras, sauna en eigen schuurtje voor vier fietsen – met zelfs oplaadpalen voor e-bikes. Op termijn komen er in totaal 17 hutten plus een zwembad. Na inspanning totale ontspanning gaat hier als nergens anders op.

Digitale detox hotel in Bohinj

Het Sunrise 7 Boutique Hotel in Bohinj nabij het gelijknamige meer is in een aantal opzichten bijzonder: niet alleen bestaat het al meer dan 130 jaar, het is een exclusief domein voor volwassen dus kinderen zijn helaas niet welkom. En ze zijn wars van tv en radio dus een verblijf hier is digitaal detoxen – in je kamer geen telefoon, radio, tv of andere hightech gadgets. En nu heeft de manager van het hotel Anže Čokl een mooie infograpic laten maken van wetenwaardigheden en bezienswaardigheden rond het meer van Bohinj: ‘Infographics blijven veel langer hangen dan lappen tekst’, stelt hij. Leuk weetje: het meer van Bohinj bevat bijna 100 miljoen kubieke meter water, genoeg om het land Slovenië met water te bedekken. Klik voor de infographic op deze link.

Algemene toeristische info over Slovenië op www.slovenia.info