Leuke noviteiten voor vakantiegangers naar Slovenië

Vakantienieuws Slovenië najaar 2019

Super deluxe glamping resort rondom thema chocola
Chocolate village! Het is de toepasselijke naam van een gloednieuw super deluxe glamping resort in het Natura 2000 natuurpark, gelegen aan de rivier Drava op 5 kilometer ten westen van de stad Maribor. Het resort is 12 maanden per jaar geopend en biedt 3 typen lodges, vernoemd naar de drie soorten cacao: Forastero, Criollo (deze accommodatie is een boomhut) en Trinitario (dit type heeft zelfs een eigen hottub). Ze zijn alle volledig zelfvoorzienend, dus met keuken, woonkamer, slaapkamer(s), terras, verwarming, airco, etc. Chocoholics komen absoluut aan hun trekken want je kunt bijvoorbeeld een massage met cacao en cacaoboter krijgen, een bezoek brengen aan de nabijgelegen Teta Frida chocoladefabriek, een chocolade ontbijt, chocoladeproeverijen en meer.

Wil je die extra pondjes kwijtraken, er zijn talrijke activiteiten te ondernemen in de omgeving; de bekende Drava fietsroute komt hier langs, wandel- en hardloop trails langs de rivier, een fietspark in Ruš, voor kinderen is een speelplaats, kanoën of suppen, een cosmeticaworkshop met natuurlijke ingrediënten – of uiteraard met chocola – en nog veel meer.

Wandelen over boomtoppen – Pohorje Treetop Walk
Eind september opende het boomkroonwandelpad Pohorje – genoemd naar de bergketen in het Noorden van Slovenië. Het looppad bevindt zich in Rogla op een hoogte van 20 meter heeft een lengte van 522 meter en eindigt bij een 37 meter hoge toren waarin je cirkelvormig naar de top kunt lopen met vanzelfsprekend een adembenemend uitzicht. Volgend jaar zal voor mensen – die niet weer helemaal naar beneden willen lopen – een glijbaan geopend worden zodat men naar benen kan zoeven.

Dineren in een gondola
Je lief op een romantisch etentje trakteren. Dat kan uiteraard in één van de vele sfeervolle restaurants in Ljubljana maar wil je echt indruk maken, op 20 minuten rijden van de hoofdstad kun je wel heel apart dineren: in een skilift bij het plaatsje Krvavec, 25 kilometer van Ljubljana. 2 of 4 personen kunnen in een gondola van een 3-gangen menu genieten, het toetje wordt geserveerd vanaf een panoramisch terras. De culinaire rit vindt eenmaal per maand plaats, de volgende data zijn 30 oktober en 13 november.

We blijven er bij: Slovenië top bestemming voor bijencultuur
Het land telt 10.000 imkers, 12.550 bijenstallen en bijna 170.000 bijenkolonies. Naast de productie van honing kunnen toeristen op vele andere manieren kennis maken met de bijencultuur van Slovenië. Een bedevaartsoord is bijvoorbeeld het Beekeeping Centre in Brdo pri Lukovici en the Beekeeping museum in Radovljica. Of overnacht in een honingraatstructuur bijenkorfachtige Beeland accommodaties in het plaatsje Mozirje. In Kobarid kun je zelfs in een nagebouwde bijenkorf slapen met zicht op bijen – veilig achter glas. Honing is ook een geliefd en beproefd ingrediënt in spabehandelingen – de spa’s van Thermana Laško, Terme Olimia, Terme Topolšica en Terme Banovci bieden er veel aan: www.slovenia.info/spas

Het verkeersburo heeft een speciale brochure over de bijencultuur:

Nieuwe culinaire tour in Ljubljana
Vooruitlopend op het themajaar ‘European Region of Gastronomy 2021’ introduceert de VVV van Ljubljana een nieuwe culinaire toer voor toeristen: een rondleiding over de mark met een typisch ontbijt uit Ljubljana. De centrale markt – naar een ontwerp van architect Jože Plečnik – is een begrip in de hoofdstad en trekt dagelijks veel inwoners en toeristen. Het is verdeeld over twee verdiepingen en biedt veel kraampjes met fruit, groenten en specerijen. Tijdens de rondleiding krijgen deelnemers tekst en uitleg over het aanbod en kan men lokale producten proeven. De toer vindt iedere zaterdagochtend plaats.

Nieuw ‘digital detox’ hotel in Bohinj
Vrijwel iedereen kent het meer van Bled, maar het zusje het meer van Bohinj is minder druk en eveneens schitterend gelegen in het hart van the Triglav Nationaal Park – in het voorjaar., zomer en herfst een waar wandelparadijs.

Sunrose 7, de nieuwe naam van de hotelvilla – dat zijn deuren reeds in 1890 als hotel opende, is na een grondige renovatie nu geopend als een ‘digital detox’ hotel met 18 stijlvolle kamers waarvan met merendeel uitzicht biedt op de Julische Alpen. De kamers hebben geen tv, telefoon of andere audiovisuele apparaten maar er is wel een mooie bibliotheek om je met een boek terug te trekken. En omdat het accent op rust ligt, mogen alleen volwassen er logeren.

Video-impressie Chocolate Village