Wereldwijde groei van 82% tussen 2007 en 2014.

Toename stedentrip ondanks terreuraanslagen

Ondanks de terreuraanslagen en terreurdreigingen blijven het aantal stedentrips toenemen. Mondiaal gezien zijn stedentrips het snelst groeiende segment binnen de reisindustrie. Het aantal groeide tussen 2007 en 2014 met maar liefst 82 procent. Wereldwijd bedroeg het stedentrips van alle buitenlandse vakantiereizen maar liefst 22%! Voor wat betreft Europa is dit percentage 20% (in 2007 was het 15%). Dit blijkt uit cijfers van de ITB World Travel Monitor.

Sterke groei in alle regio’s
Volgens het IPK World Travel Monitor onderzoek zijn stedentrips de drijvende kracht achter de groei van het mondiale toerisme in de afgelopen zeven jaar. Deze forse stijging van stedentrips komt met name door de opkomst van low-cost carriers en betaalbare accommodaties evenals nieuwe bezienswaardigheden en thema’s in steden.

De grootste groei noteerde Azië-Pacific met zo’n 15% in 2007 tot 25% vorig jaar. Deze sterke groei weerspiegelt in het bijzonder de enorme toename van het aantal Chinezen die wereldwijd op vakantie gingen, waaronder velen van hen op korte uitstapjes name naar steden in Azië.

Het aantal stedentrips van Noord-Amerikanen bedraagt iets minder dan 1/5e van alle buitenlandse vakanties in 2014. Dit lagere percentage kan verklaard worden doordat hun populairste steden in Europa liggen en dat maakt een intercontinentale vlucht noodzakelijk.

Citytrips wereldwijd
Hong Kong, Parijs en New York zijn top drie bestemmingen
Hongkong, Parijs en New York behoren tot de drie meest bezochte metropolen ter wereld. Hongkong staat op nummer een als de meest bezochte stad ter wereld. Andere topbestemmingen voor toeristen zijn Londen, Macau, Bangkok, Barcelona, ​​Singapore, Istanbul en München.

Grenzen aan deze groei?
Volgens het ITB World Travel Trends rapport wordt er wel met enige zorg gekeken naar ongebreidelde massatoerisme in enkele populaire steden waaronder Venetië en Barcelona. Venetië maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de impact van de hoge aantallen cruisepassagiers die tegelijkertijd aankomen en zich en masse door de smalle straten persen. In Barcelona wordt al enige tijd door inwoners geklaagd over de overlast in het historische centrum.
IPK World Travel Monitor CEO Rolf Freitag bevestigt dat het groot aantal toeristen problematisch kan zijn voor sommige steden. Hij voorspelt dat een aantal steden wellicht gaan overwegen om grenzen te stellen aan het totaal aantal toeristen de komende jaren.