Anderhalve meter afstand is hier 150 meter afstand

Sportief genieten in Oostenrijkse regio Hoogstiermarken
Wandelen in Hochsteiermark - Oostenrijk

Aromatische kruidenwandelingen, culinaire fietstochten, een wandel- vakantie met verblijf in berghutten, pensions of hotels, keuze uit tientallen fietsroutes desgewenst met een gehuurde ebike, en mountainbikers die grote moeite gaan hebben welke van de vele uitdagende trails te kiezen; na de lange periode van immobiliteit biedt de Oostenrijkse regio Hoogstiermarken voldoende opties om de passieve leefstijl van het afgelopen jaar eindelijk te doorbreken. Wil je de Covid-mis̬re uit je hersenpan gummen, overweeg dan een pelgrimswandeltocht naar het bedevaartsoord van Oostenrijk Рde basiliek van Mariazell, of kom volledig tot rust met een prachtige motortocht. Durfallen beklimmen rotswanden via ferrata of gaan paragliden over de majestueuze bergen. In deze omgeving geen vier muren die op je afkomen, maar magistrale vergezichten op bergketens. Bijkomend voordeel, de 1,5 meter afstand is hier vaak 150 meter afstand daar deze vakantieregio nog niet platgetreden is door massatoerisme. Hoogstiermarken ligt ten zuiden van Wenen, tussen Semmering, Hochschwab en de Eisenerzer Alpen.
Nadere info via www.hochsteiermark.at/nl/

Kruidenwandelingen

Arnica, gentiaan, tijm, guldenroede, valariaan, daslook, brandnetel, mierikswortel, de berghellingen en bossen van Hoogstiermarken zijn vanwege de bodemgesteldheid een ideale voedingsbodem voor alpenbloemen, geneeskrachtige kruiden en aromatische planten. Ze worden gebruikt in vele gerechten, verwerkt in bak- of etherischie olieën. Kruidenpedagoge Regina Müllner organiseert groepskruidenwandelingen voor toeristen op bijvoorbeeld 17, 18 en 24 juli en 24 september. Ze begeleidt ook toeristen op individuele basis. Of boek een 3-daags arrangement in Landgasthof Hubinger in Thörl waar chefkok Johan Wölls ontbijt en avondeten samenstelt rondom lokale kruiden. Nadere info via www.hubinger.com en wandelingen via email pronegg.muellner.aon.at.

BergZeitReise – de moeder aller hikes

Van de honderden wandeltrajecten in Hoogstiermarken is het langeafstandswandelpad ‘BergZeitreise’ wel de moeder aller hikes in dit gebied. De totale lengte van 300 km is verdeeld over 18 etappes en gaat langs pittoreske plaatsjes, weilanden, berghellingen en biedt magistrale uitzichten op bergen. Heb je geen tijd – of geen zin – om in gemiddeld 18 dagen het hele traject te bewandelen, dan kies je gewoon een of een paar van de deeletappes. En uiteraard produceert het kruidenwalhalla Hoogstiermarken een eigen speciale balsem voor stijve spieren: ‘Spotzn’ schmier.

Veertien nieuwe dagtochten

Onder de 14 nieuwe dagtochten die het verkeersbureau van Hoogstiermarken heeft samengesteld verschillende mooie wandel-, fiets-, auto- en motortochten. Zelfs couch potatoes zullen van de zitbank willen komen voor enkele van de nieuwe lichte rondwandelingen, geschikt voor jong en oud en families met kleine kinderen. Goed gemarkeerde routes met onderweg bezienswaardigheden, uitzichtpunten en horecapunten. De tochten zijn te vinden op www.outdooractive.com.

Fietsparadijs

Een uitgebreid fietspaden- en moutainbikeroutenetwerk, variërend van makkelijke waaronder de Mur en Mürztalradweg tot en met de echte kuitenbijter Seebergradweg. Goed om te weten dat er in de regio zo’n 50 accommodaties heeft met het predicaat ‘fietsvriendelijk’.

Biertje drinken in Leoben

Al in de Middeleeuwen brouwden nonnen bier in de abdij van Göss en in 1860 kocht meesterbrouwer Max Kober het pand en begon er de Gösser brouwerij. Niet alleen in Oostenrijk een zeer populair biertje maar wordt inmiddels naar vele andere landen geëxporteerd. Wat het Heineken Experience voor Amsterdam is het Gösseum voor Leoben: het museum van het biermerk Gösser geeft een schitterend en smakelijk kijkje in de geschiedenis van het merk, het brouwproces, de ingrediënten en als laatste komen de smaakpapillen aan bod in de proefruimte. Ze geven er een tussen april en oktober rondleidingen van zo’n uur met natuurlijk een proeverij aan het einde.
www.goesser.at

Eén van de belangrijkste bedevaartsoorden: Basiliek van Mariazell

Mariazell is een klein plaatsje maar zeer bekend vanwege haar basiliek en het houten beeld van de Maagd Maria. Volgens de overlevering is met de bouw rond 1200 begonnen en in de 14e eeuw ontstond de kerk. In de 17e eeuw werd deze uitgebreid met twee fraaie torens.
www.mariazell-info.at

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde luchthaven is Graz. KLM vliegt vanaf Amsterdam Schiphol in 1 uur en 40 minuten naar de luchthaven van Graz, dan is het een transfer van 40 minuten naar Hoogstiermarken. Over de snelweg is het 1000 km van Utrecht naar Leoben, een reisduur van bijna 11 uur.