Sloveense regering zet Nederland en België 4 juli op groene lijst

Slovenië weer open voor Nederlandse toeristen
Groen Slovenië

De Sloveense regering heeft afgelopen zaterdag Nederland en België weer op de groene epidemiologische Covid-19 statuslijst geplaatst waardoor inwoners uit deze landen zonder enige hindernis of quarantainemaatregelen naar Slovenië mogen afreizen. Nederland is voor Slovenië een belangrijke toeristische markt: met 186.700 aankomsten in 2019 staat het binnen Europa op de 5e plaats na Italië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen dat wordt uitgereikt aan bedrijven die zich houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health. ‘Als PR-bureau voor Slovenië in Nederland zijn wij uiteraard zeer verheugd dat Nederlanders weer naar Slovenië op vakantie mogen’,  aldus Marcel Baltus van Baltus Communications. ‘60% van het land is groen en bebost en heeft een nationaal park (Triglav), drie regionale parken en 34 landscape parken waar massatoerisme een onbekend fenomeen is.’ Het land heeft een oppervlakte van 20.273 km² dat overeenkomt met ongeveer de helft van Nederland. In de zomermaanden zijn vooral campings populair. Nederlandse toeristen die naar Kroatië gaan, mogen op de heen- en terugweg met de auto door Slovenië rijden maar er dan niet overnachten. De officiële Engelstalige regeringsverklaring – alsmede de volledige lijst van groene landen – is hier te lezen. Toeristische informatie vindt men op www.slovenia.info/en.

Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan de ronde Green & Safe sticker. Slovenië werd maart dit jaar uitgeroepen meeste duurzame vakantiebestemming in Europa door het in Nederland gevestigde Stichting Green Destinations, die vakantiebestemmingen beoordeelt op hoe duurzaam, groen en schoon ze zijn.

Alle voorwaarden waar het toeristisch bedrijfsleven in Slovenië aan moet voldoen zijn te lezen in de 44-pagina’s tellende Engelse uitgave Responsible Travel Standards of Slovenian Tourism.

https://www.slovenia.info/uploads/poslovno/poslovno/greenandsafe/standardi_slovenskega_turizma_ang_web.pdf

Green & Safe Label