Verkeersbureau brengt nieuwe Nederlandstalige campingbrochure uit

Slovenië lonkt naar Nederlandse kampeerder
kamperen in Slovenië

Beeld je de kleur groen in maar wanneer je dan je ogen opent, blijkt deze kleur veel indrukwekkender dan ingebeeld: welkom in Slovenië. Ruim de helft van het totale  landoppervlakte van Slovenië – het land heeft een oppervlakte van 20.273 km² dat overeenkomt met ongeveer de helft van Nederland – is bedekt met bossen dus kan er gerust gesteld worden dat de overheersende kleur in dit land groen is. De overvloedige aanwezigheid van de natuur is een van de redenen waarom het land een ideale kampeerbestemming is, of je nu met een tent, caravan, camper of vouwwagen op pad gaat. Koppel het daarnaast aan prijzen die iets lager liggen dan campings in West-Europese landen, de nabijheid van talrijke bezienswaardigheden, rivieren, meren of zee, fiets- of wandelpaden die om de hoek liggen en je hebt de ingrediënten voor een onvergetlijke kampeervakantie. Het verkeersbureau van Slovenië heeft speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse markt een Nederlandstalige papieren en digitale campingbrochure uitgebracht. Daarin worden 48 campings variërend van 1 tot en met 5-sterren door het hele land belicht. Middels een korte tekst, foto’s en pictogrammen krijg men direct een impressie van de camping. Adres, website, openingsperiode, oppervlakte, aantal plaatsen, ligging en GPS coördinaten worden eveneens beschreven. De afstand van Utrecht via Duitsland en Oostenrijk naar de hoofdstad Ljubljana bedraag zo’n 1200km. Op www.slovenia.info kan de brochure gedownload worden. Het verkeersbureau neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 1, 2 en 3 maart waar de campingbrochure ook uitgereikt wordt.

Campings
Door middel van de cijfers 1 tot en met 48 wordt de locatie van de campings duidelijk op een landkaart aangegeven. Met name de pictogrammen – er wordt gebruik gemaakt van maar liefst 63 verschillende varianten – geven in een oogopslag een overzichtelijke weergave van de aanwezige faciliteiten. Zo liggen er bij de populairste attractie van Slovenië – het meer van Bled – vijf campings: camping Bled, camping Šobrec, camping Village BLED, Glamping resort Ribno en Postajališce Za Avtodome Bled, waar enkel camperplaatsen aanwezig zijn.

Nationaal park
In het prachtige nationaal park Triglav in het noordwesten van Slovenië ligt het meer van Bohinjka. Natuurliefhebbers komen hier op de viersterren Camp Danica (www.camp-danica.si), driesterren camping Kamne (www.campingkamne.com) en camp Špik (www.camp-spik.com) behoorlijk aan hun trekken.

Ljubljana en Maribor
De steden Ljubljana en Maribor zijn absoluut een bezoek waard dus stedentrippers die nabij deze steden willen staan, kunnen terecht bij vier-sterren camping Ljubljana Resort (www.ljubljanaresort.si) op 4,5 km afstand van het centrum van de hoofdstad. Op nog geen zes kilometer van Maribor ligt camping Avtokamp Kekec (www.cck.si).

Eco-camping
Draag je het milieu een warm hart toe, dan zou de eerste eco-camping van Slovenië Kamp Koren Kobarid (www.kamp-koren.si) iets voor jou kunnen zijn. Het ligt op loopafstand van het plaatsje Kobarid en ademt duurzaam uit. Het prijkt met maar liefst vijf ecolabels. Ook Slovenia Eco Resort (www.sloveniaecoresort.com) in Stahovica ten noorden van Ljlubljana draagt duurzaamheid een warm hart toe.

Glamping
Slovenië grossiert in campings met super-de-luxe tenten en andere accommodaties: camping Bela Krajina (www.camping-belakrajina.si), moderne houten huizen tussen dennenbomen in Theodosius Forest Village (www.theodosius.si), Glamping Sončna Dolina Bioterme (www.bioterme.si), glamping in wijnvaten in Terme Ptuj (www.sava-camping.com), indianentipi’s in Terme Catez (www.terme-catez.si), sjieke glamping tenten in Olimia Adra Village (www.terme-olimia.com).

Kamperen aan zee
Ook voor kampeerders en camperaars die uitsluitend aan zee willen staan, biedt Slovenië enkele opties: 4-sterren camping Adria (www.adria-ankaran.si/si/kamp) in Ankaran, 3-sterren camping Lucija (www.camp-lucija.si) en de uitsluitend voor camper bestemde camperplaats Postajalisce Za Avtodome in de havenplaats Koper.

Camperplaatsen
Vrij kamperen is voor camperaars niet toegestaan dus zij dienen op campings of op speciale camperplaatsen te overnachten. Op de meeste campings zijn speciale plaatsen voor campers maar Slovenië heeft ook meerdere camperplaatsen.