Reisnieuwtjes Slovenië november 2021
Slapen in een bijenkorf
Slapen in een bijenkorf

Jummie jummie rondleiding over markt Ljubljana

Een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana zonder de plaatselijke Central Market te bezoeken, is zoiets als Amsterdam bezoeken en dan niet naar de Albert Cuyp gaan. De markt is een zeer populaire attractie voor buitenlandse bezoekers en vrijwel iedere inwoner van Ljubljana komt er boodschappen doen. Fruit, groenten, brood, kaas, vis, vlees, bloemen, planten, eetkraampjes – je vindt het er allemaal. Het marktgebouw is een ontwerp van Jože Plečnik, maar ook het plein voor dit pand wordt in zijn geheel in beslag genomen door marktkraampjes. De VVV heeft een nieuwe ‘Yummy Market Walk’ gerealiseerd: met een gids verken je alle uithoeken van de markt, je proeft lokale producten, je maakt een bloemenboeket met gedroogde bloemen en je ontbijt in een lokale café. De toer vindt plaats van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00-11.00 uur. Info en boekingen via https://www.visitljubljana.com/en/visitors/plan-your-visit/tours-and-trips/yummy-market-walk/

Slapen in een bijenkorf

Wil je alles weten over de Carnolian honingbij, dan is het nieuwe APILAB centre in Višna Gora ten oosten van Ljubljana een bezoek meer dan waard. Deze plaats wordt wel beschouwd als het ontstaan van de honingbij want het was hier waar de Rotschutz familie deze bijen kweekten en naar alle uithoeken van de wereld zond.

Een voormalig schoolgebouw is omgebouwd tot een interactief centrum waar men alles over leert over deze bij en de bijencultuur in Slovenië. Uiteraard is er ook een winkel met bijenproducten. Wil je bijzonder overnachten, dat kan op de bovenste verdieping waar 13 slaapkamers in de vorm van bijenkorven zijn gebouwd. Te boeken via https://www.hisakranjskecebele.si/ – de Engelse website is medio december live.

Toerskiën in de Julische Alpen

De Julische Alpen (Julian Alps) zijn een bergketen in het noordwesten van Slovenië, de hoogste punt is de 2864 hoge Triglav berg. Er is hier een nieuwe toerski route uitgezet van Kranjska Gora naar Tolmin verdeeld over vier trajecten, een makkelijke versie en een zware versie. De totale lengte is ongeveer 52km – men slaapt niet langs de route maar keert in de middag weer terug naar de vallei voor een comfortabel bed en een warm diner.

Nieuw: Ljubljana rondleiding langs bouwwerken van Sloveense architect Jože Plečnik

Wat Gaudí betekent voor Barcelona is de Sloveense architect Jože Plečnik voor de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Hij ontwierp gebouwen in Praag, Wenen en Belgrado maar met name in Ljubljana heeft hij overduidelijk zijn stempel gedrukt. Verschillende bouwwerken zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je wordt meegenomen op een vijf uur durende reis langs veel monumenten, zowel te voet als op een boot. Je bezoekt exclusieve en speciale locaties die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek en je dompelt je onder in een unieke VR-ervaring van het erfgoed van Plečnik. Inclusief picknick in de tuin van zijn voormalige woonhuis, koffie en snack en een lesje architectuur

Nieuwe culinaire aanwinsten in Ljubljana

Chefkok Jorg Zupan is eigenaar van het sterrenrestaurant Atelje – een puik adres voor fine-dining én onder het genot van alternatieve muziek en hits uit de jaren 80, voor wie het een tikkie eenvoudiger wil, is er nu bistro Breg.

Chefkok Jakob Pintar – die de kneepjes van het vak o.m. leerde van Gordon Ramsay in London en Heinz Reitbauer in Wenen –  werkt sinds 2017 in restaurant Tabar en heeft het nu omgetoverd tot een mix van wijnbar/bistro en fine dining – zonder de tierelantijntjes: “So you love fine dining but don’t feel like putting on your shiny shoes? – You have found the perfect place!”  Op het menu onder ander een blini met gerookt vlees, mayonaise met ansjovis en mosselen met een laagje truffels.

Chefkok Bine Volčič is in Slovenië een BN-er – hij deed mee aan het programma ‘Restaurant zoekt chef’ – en toen hij restaurant Monstera in Gosposka ulica opende liep het storm. Maar hij had het idee dat men veelal kwam om hem te bewonderen in plaats van voor zijn kookkunsten. Hij hield echter vast aan zijn uitgangspunt om alleeen lokale seizoensproducten te serveren, biologische wijnen en Monstera Craft bier te serveren en dat wierp zijn vruchten af.

Giro d’Italia keert in 2022 terug in Slovenië

In de negentiende etappe van de Ronde van Italië volgend jaar rijden de renners een stuk door Slovenië. De rit start in Marano LaGunare en gaat via het Sloveense Soča vallei, Idrsko en Kolovrat om vervolgens te eindigen in het Italiaanse Castelmonte.

5 Sloveense bestemmingen in Wish You Were Here reisboek

In het nieuwe Engelstalige reisboek Wish You Were Here Europa van de Britse auteur Terry Stevens komen maar liefst vijf bestemmingen in Slovenië aan bod: Bohinj en Bled, Soča Valley, Ljubljana, Podčetrtek en Goriška Brda. In dit boek selecteert en beschrijft Prof. Dr. Terry Stevens 50 bestemmingen binnen Europa die naar zijn mening het meest inspirerend zijn. Het boek wordt uitgegeven door de Britse uitgever Graffeg.