Reisnieuws Slovenië augustus 2021
Per helikopter naar een berghut voor je diner - Slovenië
Per helikopter naar een berghut voor je diner - Slovenië

Bouwwerken van Sloveense architect Jože Plečnik op UNESCO Werelderfgoedlijst

Wat Gaudi betekent voor Barcelona is Plečnik voor de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Verschillende bouwwerken van de Sloveens architect Jože Plečnik – geboren in Ljubljana in 1872 en overleden in 1957 – zijn nu opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hieronder de ‘drievoudige brug’ Tromostovje, Congress Square en de Žale begraafplaats. Als er iemand is geweest die een stempel heeft gedrukt op de architectuur in de Sloveense hoofdstad dan is dat wel Plečnik. Gebouwen, straten, bruggen, pleinen, bibliotheken, de centrale market, overal heeft hij een hand in gehad.

Bezoek zijn geboortehuis aan 4 Karunova Street dat nu als museum is ingericht, geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur met ieder uur een rondleiding door een gids. Download de gratis ‘Nexto Ljubljana’ audiotour via Android of iOS die je langs verschillende van zijn ontwerpen leidt. Of boek een rondwandeling met gids via de website van VVV Ljubljana. Lees hier meer over zijn bouwwerken en bekijk deze video.

Per helikopter naar je romantische diner in een berghut op 1400 meter

Tijdens je vakantie in Slovenië een keer apart dineren? Dat kan in de zomermaanden onder meer in berghut Dolga njiva op een hoogte van 1400 meter nabij het plaatsje Tržič. Geniet onder een sterrenhemel en kaarslicht met het geluid van koebellen van een heerlijk menu bereid met producten van een plaatselijke boerderij. Twee jaar geleden startte de familie Kleindienst met de culinaire gerechten in de berghut en vonden het leuk om dit jaar iets ludieks toe te voegen – per helikopter van Tržič naar de berghut vliegen. Diner kost 53 euro per persoon, helikoptervlucht plus diner is 186 euro per persoon en voor 15 euro per persoon kun je ook nog in de hooizolder overnachten inclusief ontbijt. Geen helikoptervlucht, dan is het vanaf de parkeerplaats 20 minuten wandelen naar de berghut.

Nieuw boetiekhotel in Ljubljana

 Hotel Heritage is een nieuw boetiekhotels van Ljubljana. Het gebouw heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar. Het Renaissance pand en de luxe van moderne architectuur zal zeker authentiek toevoegen aan uw verblijf in de Sloveense hoofdstad. Gelegen in een monumentaal beschermd deel van de oude stadskern, op slechts een steenworp afstand van de Shoemaker’s Bridge. Het hotel heeft 20 ruime en mooi ingerichte kamers die de elegantie van een 16e-eeuws Renaissance herenhuis combineren met een modern design en hoogwaardige natuurlijke materialen.
https://hotelheritage.si/en

Grappige YouTube stereotypen over Slovenen

Het Sloveense SURS – onze evenknie is het CBS – heeft 5 grappige videootjes op hun YouTube kanaal geüpload over typische Sloveense eigenaardigheden. Wanneer Slovenen bij elkaar op bezoek gaan, nemen ze vaak slippers mee als kadootje, zondagmiddaglunch is vaak stipt om 12.00 uur, ze zijn verzot op sport, enig idee hoeveel procent van de bevolking groenten in eigen tuin kweekt en maken buren liever ruzie dan elkaar te helpen. Bekijk de filmpjes hier

Sluit een dagje slenteren door Koper af met een romantisch diner in een paleis

Ljubljana en Maribor – waarschijnlijk de twee bekendste steden in Slovenië. Maar van de havenstad Koper zal lang niet iedereen gehoord hebben. Het ligt aan de westkust aan de Golf van Triëst ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst en is een bezoek zeker waard, mede vanwege het grotendeels autovrije centrum. Venetiaanse huizen (Koper was ooit Italiaans grondgebied), mooie pleinen en kerken, musea (waaronder een interessant regionaal museum), boulevard en strand, je kunt er moeiteloos een dag vertoeven. En wanneer je je dag in stijl wilt afsluiten, boek een tafel in het Praetoriaans Paleis – een van de mooiste gebouwen in Koper op het Titoplein. Een 3-gangen menu – vlees, vis of vega – kost 99 euro.

European Food Summit 6-8 november 2021

De tweede editie van het ´European Food Summit´ zou eigenlijk in maart 2020 georganiseerd worden maar werd vanwege Covid-19 gecanceld. Organisator Martin Jezeršek is verheugd om aan te kondigen de food summit dit jaar georganiseerd gaat worden van 6-8 november in de Sloveense hoofdstad Ljubljana tijdens het november Gourmet Ljubljana culinair festival. Top chefs, vinologen, culinaire journalisten en gastsprekers uit de hele wereld komen in Slovenië bijeen om drie dagen te praten, discussiëren en te proeven. Tevens een symposium in de Philharmonic Hall onder auspiciën van chefkok Ana Roš met als moderator de Italiaanse journalist en gastronoom Andrea Petrini. Het verkeersbureau van Slovenië is medeorganisator van het evenement. Nadere info op www.foodsummit.eu/en/

‘No Pizza, no Coca-Cola, no Pommes Frites’

Bovenstaande tekst begroet je bij de ingang van restaurant Klinec Homestead in Medana in de gemeente Goriska Brda in West-Slovenië. De twee broers Aleks en Uroš zijn de drijvende krachten achter dit restaurant waar organische wijnen en vlees de boventoon voeren. Echt eten, louter verse en lokale producten, en magistrale wijnen gemaakt door wijnmaker Aleks plus een schitterend uitzicht vanaf het terras op de omgeving. Broer Uros runt zijn eigen restaurant en B&B Klinec Plešivo waar je je in een kunstgalerie waant. Nadere info hier.