E-auto, visvakantie, slapen in kastelen, nieuw hotel in Boveč en Green & Save label

Reisadvies Slovenië per 24 juni naar geel
wandelpaden en turqoise meren in Slovenië
wandelpaden en turqoise meren in Slovenië

Goed nieuws voor Nederlanders die deze zomer graag buiten de landsgrenzen op vakantie willen, maar bij voorkeur niet naar de geijkte – en vaak drukke – vakantiebestemmingen willen afreizen. Slovenië kleurt vanaf donderdag 24 juni geel maar het land zelf is groener dan groen. Het is ongeveer de helft zo groot als Nederland en leent zich dus ideaal voor een autovakantie. De prachtige turquoise meren en rivieren, de bergen, de ruimte en rust, het grote aantal campings – waaronder een indrukwekkend glamping aanbod, een eldorado voor fiets- en wandelliefhebbers, de sfeervolle en ideale wandelhoofdstad Ljubljana en de lokale wijnen zullen ook bij vakantiegangers die er nog niet eerder geweest zijn goed in de smaak vallen.

Algemene toeristische info over Slovenië op www.slovenia.info

 Met een elektrische auto op vakantie naar Slovenië

Met een elektrische auto op vakantie naar een land dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, spreekt het verkeersbureau van Slovenië natuurlijk enorm aan.

Inmiddels heeft het land een uitgebreid netwerk van oplaadpalen en wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van snellaadstations voor elektrische auto’s. Voordeel van een vakantie in Slovenië is dat de rijafstanden daar beperkt zijn: het land heeft een oppervlakte van 20.000 km². Kijk voor een overzicht van de huidige oplaadpunten hier.

Visvakantie in Slovenië

FishingBooker – een van ’s werelds grootste visvakantieboekingsites – tipte onlangs Tolmin in het Triglav National Park langs de rivier Soča als een van de top tien vislocaties in de Alpen regio. Zeker met een polariserende zonnebril kleurt het heldere water van deze rivier echt azuurblauw en het uitzicht op de bergen is magistraal. De vangst is hier vooral forel en vlagzalm. Maar er zijn tientallen andere uitstekende vliegvisstekken in Slovenië, het land heeft zo’n 28.000km aan rivieren en 1300 meren met een oppervlakte van meer dan 1 hectare. Voor nadere informatie klik hier. Online een visakte kopen gaat heel makkelijk via deze link. Lees de Engelstalige Fly Fishing in Slovenia brochure hier: https://issuu.com/slovenia/docs/en_muharjenje_p

10 redenen om te gaan fietsen in Slovenië

Dat Slovenen tot de beste tourfietsers ter wereld behoren, mag geen verbazing wekken. Sterren als Tadej Pogacar en Primož Roglič hebben in hun geboorteland ongekend oefenterrein en roepen toeristen op hun land op een tweewieler te ontdekken op een voor ieder wat wilds niveau en zwaarte. Wil je afzien op de Vršič bergpas met zo’n 50 haarspeldbochten of relaxed fietsen tussen wijngaarden, ga je liever mountainbiken in de Koroška of door grotten in de bergen van Peca of met het hele gezin op een rustig tempo langs rivieren waaronder de mooie Drava route, het land biedt een enorm aanbod aan verschillende fietsregio’s. Niet onbelangrijk is het netwerk van fietsvriendelijke accommodaties die herkenbaar zijn aan de 1 tot 5 fietswielenclassificatie. Lees de top tien redenen voor een fietsvakantie in Slovenië hier.

Overnachten in een kasteel

Laten we wel zijn. Niks mis met overnachten in hotels of campings tijdens je vakantie maar wil je een keer extra romantisch slapen of de kids verrassen op een bijzondere overnachting, dan scoort een verblijf in een kasteel wel hoge ogen. In Slovenië zijn veel kastelen voor toeristen opengesteld, maar er zijn er ook meerdere die omgebouwd zijn tot een deluxe hotel. Denk aan het Otočec Castel aan de Krka rivier – aangesloten bij Relais & Chateaux, het Golf hotel Mokrice Castle bij Brežice en het Grad Kasteel in de heuvels van Goričko. Voor een overzicht van verschillende kasteelhotels in Slovenië, klik hier.

Nieuw hotel in Bovec

Je wilt wandelen, hiken, fietsen, kajakken, raften, kajakken… dan is de plaats Bovec in het noordwesten van Slovenië een ideaal basis. Het ligt in het Triglv National park – een paradijs voor outdoor liefhebbers. Het accommodatie-aanbod is nu uitgebreid met de opening van het nieuwe Soča hotel in het centrum. Het hotel heeft 20 kamers met uitzicht op de Julian Alps, een wijn- en bierbar, spa en fitness ruimte en een buitenbad. Het hotel is strak en modern ingericht. In de lobby is tevens een informatie- en reserveringsdesk van de Soča Rafting Sports Center. Nadere info via https://www.hotelsoca.si/en

Green & Save label

Het verkeersbureau van Slovenië heeft een ‘Green & Safe’ label in het leven geroepen dat wordt uitgereikt aan bedrijven die zich houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health. Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan de ronde Green & Safe sticker. Alle voorwaarden waar het toeristisch bedrijfsleven in Slovenië aan moet voldoen zijn te lezen in de 44-pagina’s tellende Engelse uitgave Responsible Travel Standards of Slovenian Tourism.