Gewoon slapen kan altijd nog

Overnacht in een graanschuur, hooizolder, paardenstal of doorzichtige bubbeltent
Overnacht in een zeer aparte bubbeltent in Oberösterreich
Overnacht in een zeer aparte bubbeltent in Oberösterreich

In de deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) vind je uiteraard een enorm aanbod aan hotels en motels, herbergen, pensions, vakantiewoningen, boerderijen met accommodaties, berghutten, appartementen, campings, B&B’s, etc. Maar wil je tijdens je vakantie nu een keer net even anders onder de lakens kruipen, dan zijn er talrijke opties voor tortelduifjes om een romantische avond door te brengen, of voor families met kinderen die ludiek willen overnachten. Hieronder een bloemlezing van verschillende bijzondere accommodaties. Oberösterreich ligt in het noorden van Oostenrijk en grenst aan Duitsland en Tsjechië, de hoofdstad is Linz. Nadere info via https://www.oberoesterreich.nl/nl

Slapen in een doorzichtige bubbeltent

In het plaatsje Weyregg am Attersee op kan men wel heel bijzonder overnachten: in bolvormige tenten waarvan het bovendeel van doorzichtig materiaal is – uv bestendig. De bolvormige tenten hebben een diameter van zo’n 5 meter en bieden plaats aan 2 tot 3 personen. Vanuit je bed heb je bij goed weer prachtige uitzicht op de sterrenhemel. Ontbijt, whirlpool, kajak, extra bed, het kan tegen een meerprijs verzorgd worden. Douche en toilet in een apart gebouw. Het terrein ligt vrijwel pal naast het meer. Bedenker Pierre-Stéphane Dumas van de glampingtent benadrukt het duurzame karakter van zijn accommodaties: na het vakantieseizoen worden de tenten opgevouwen en in het voorjaar weer opgeblazen.

Boutiquehotel Cortisen am See aan het meer van Wolfgang

Met 25 kamers, 9 suites en zelfs 1 boothuis suite is dit hotel in het mooie dorp Sankt Wolfgang pal gelegen aan het meer een eldorado. Eigenaren Roland en Sari hebben het hotel in 2021 grondig laten renoveren met onder meer een binnenbad van 25 meter en een nieuwe receptie. Het interieur is een mix van trendy modern en klassiek. Een Shiatsu massage in de spa of aan het meer, een saunagang in het boothuis en dan direct afkoelen in het meer, een mooie houten roeiboot huren inclusief picknickmand of een heuse Harley Davidson motor huren om de omgeving al toerend te verkennen, het kan allemaal. En voor rustzoekers is het goed om te weten dat alleen kinderen vanaf 16 jaar welkom zijn.

Zes boomhotelkamers op 10 meter boven de grond

Het boomhuthotel in Kopfing is bijzonder: in de toppen van bomen pronken zes prachtige uit hout opgetrokken appartement-achtige accommodaties van zo’n 35m². Twee van de acco’s zijn groepsaccommodaties, de overige zijn accommodaties van 2 tot 4 personen, zeer strak ingericht en van alle gemakken voorzien. Ontbijt en avondeten in het ernaast gelegen Gasthof Oachkatzl

Slapen in wijnvaten op camping Au Donau

Camping Au Donau ligt direct naast de Donauradweg fietspad in het plaatsje Au and der Donau. Naast kampeerplekken heeft de camping enkele ludieke slaapplaatsen: wijnvaten, vijf sfeervolle houten hutten en houten acco’s in de vorm van tenten.

Slapen in historische graanschuren – ‘Troadkasten’

Boeren bewaarden vroeger hun granen en andere voorraden zoals wol, meel, spek, etc in een aparte schuur van hun huis verwijderd omdat ze bang waren voor vuur. Stel dat de boerderij in brand zou vliegen dan zou de graanvoorraad ook direct verloren gaan. Slapen op de boerderij kan nu op veel plekken want veel van de traodkasten hebben een nieuwe functie als vakantiewoning gekregen. Waaronder die van de familie Kreutzhuber in Spital am Pyhm. Op hun hotelboerderij annex restaurant Singerskogel hebben zij tijdens de afgelopen coronajaren hun graanschuur verbouwd tot een prachtige accommodatie voor 2 personen. Ook hebben ze twee houten ronde vaten als slaapplek.

Overnachten in een tot hotel verbouwde villa uit de jaren 1900

Villa Bergzauber werd in 2015 in vervallen toestand gekocht door het echtpaar Markus & Christin Schmidleitner. Na een verbouwing van 10 maanden werd in het in juli 2016 geopend als hotel met 13 kamers. Het ligt in een zeer groene omgeving op een eigen terrein van 3 hectare in Rossleithen met blik op het Totem en Sengsen gebergte. Nieuw zijn de 10 ‘Erdhäuser’ die deels ondergronds gebouwd zijn met eigen keuken, geschikt voor 2 tot 4 personen.

Slapen in een korenveld

Wie het arrangement ‘Ein Bett im Kornfeld‘ boekt bij de familie Windhager in St. Georgen am Walde is in voor een bijzondere belevenis. Per paard en wagen maak je een rit naar een steenlabyrint en vervolgens naar je diner locatie gebracht. Daarna brengt de koetsier je naar je accommodatie – een klein  houten huisje midden in het korenveld waar je in een hemelbed wegdoezelt. ’s Ochtends wordt je op je terras verrast met een uitgebreid ontbijt. Beschikbaar van 3 juni-19 augustus 2023.

Slapen in een paardenstal of in een ladderwagen op een hooizolder

In het plaatsje Pregarten kun je bij Markus en Rita bijzonder overnachten. Paardenliefhebbers kiezen ongetwijfeld voor een nachtje slapen in een bed in een paardenstal, maar men kan ook opteren voor een nachtje dromen in een zogenaamde ‘ladderwagen’ gevuld met hooi en daarop een matras op een hooizolder. Nadere info via

Slapen in een yurt op een boerderij

Kinderen zullen zich prima vermaken op vakantieboerderij ‘Klein Hörag’ in Bad Ischl, er is niet alleen een zwembad maar het wemelt er van dieren waaronder paarden, pony’s, geiten, kangoeroes en neusberen. Naast 5 slaapkamers is er ook een yurt.

Slapen in een kasteel

Kasteel Clam in Klam gaat lange tijd terug – er zijn schriftelijke aanwijzingen dat het dateert uit 1149 maar de naamgevers van het kasteel – de graven van Clam – namen het in 1454 over. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de burcht als commandocentrum voor Russische officieren. Er worden rondleidingen gegeven en – omdat het onderhoud kapitalen kost – kan men er in de zomermaanden ook overnachten in kamers en suites met een 18-eeuwse interieur.

Slapen in luxe tipi’s

Met zo’n 90 attracties op een oppervlakte van 200.000m² is het Ikuna Nature resort pretpark een oase voor kinderen. Klimmen, klauteren, go-karten, een 5 D bioscoop, waterpret, een dag is tekort om alle attracties te testen. Waarom dan niet een nacht boeken in een van 23 tipi’s -volledig van hout gebouwd-met een oppervlakte tussen de 50 en 120m² en eigen terras. De Tipi-suite is geschikt voor 2 volwassenen en 3 kinderen.