Op zoek naar de perfecte golf: ga surfen in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek
Centraal-Amerika:: perfecte surfbestemming

Een vakantie in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek is een ongeëvenaarde tropische ervaring, en met de Stille Oceaan aan de zuidzijde en de Caribische Zee aan de Noordkust is het strand nooit ver weg. En wie dan ook nog eens perfecte golven zoekt voor een surfvakantie, komt in Centraal-Amerika ruimschoots aan zijn trekken. Ben je een gevorderde, beginner of heb je nog nooit op een surfplank gestaan, wil je suppen, kitesurfen of windsurfen, surfen combineren met een taalcursus of yogales, de mogelijkheden zijn eindeloos. Tot de top surflocaties behoren de stranden El Sunzal en La Paz in El Salvador, Roca Bruja in Costa Rica, Santa Catalina in Panama of Popoyo Beach in Nicaragua. In Guatemala is El Paredón de surf hotspot, het strand van Cabaret in de Dominicaanse Republiek, Roatán in Honduras en de eilanden Caye Caulker en Ambergris Caye in Belize nodigen de reiziger uit om deze watersporten te beoefenen.

Meer info: www.visitcentroamerica.com/en/

Veel lodges en hotels in de surfspots van Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek bieden de mogelijkheid om een ​​surfkamp te combineren met een yoga retreat. The Rise Up Surf Retreats hebben idyllische surfkampen in combinatie met yogalessen in Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Meer informatie op https://www.riseupsurf.com

El Salvador, een paradijs voor surfers

Het kleinste land van Midden-Amerika, El Salvador, kan bogen op surfspots van wereldklasse. In november en december 2019 organiseerde het land de ISA World StandUp Paddle (SUP) en Paddleboard Championship 2019 (WSUPPC). Zodra de  COVID-19 restricties het toelaten, organiseert El Salvador een nieuwe editie van de ISA World Surfing Games.
De stranden van El Sunzal en Playa La Paz, op slechts een half uur ten zuiden van de hoofdstad, zijn de bekendste. Terwijl surfers op het strand van El Sunzal de meest consistente golven in El Salvador vinden, die ook zeer geschikt zijn om te longboarden, is het naburige strand van El Tunco met zijn grote en wilde golven ideaal voor ervaren surfers. Punta Mango, vlakbij het beroemde Las Flores-strand, biedt ideale omstandigheden om deze sport van maart tot oktober te beoefenen.

Surfen aan de Pacifische en Caribische kusten in Costa Rica

Aan de Stille Oceaan langs de regio Guanacaste, in het uiterste noorden van Costa Rica staan de ideale omstandigheden garant voor ongeveer 300 dagen per jaar perfecte golven. Maar verder naar het zuiden zijn er ook populaire surfgebieden, zoals tussen Roca Bruja en Malpaís en tussen Dominical en Pavones. Playa Naranjo, ook wel Witch’s Rock (Roca Bruja) genoemd, is een zeer populair gebied met sterke golven voor ervaren surfers. Hermosa Beach, in de provincie Puntarenas, is ook erg populair  onder ervaren surfers. Op 240 kilometer afstand – aan de Caribische Zee kust – zijn de golven rustiger. De beste tijd om daar te surfen is van december tot maart en als de wind niet zo hard waait, kan men tijdens het baden en zonnebaden genieten van de witte zandstranden en de turkooisblauwe zee.

Surfen en stranden in Panama

Panama, het buurland van Costa Rica, is ook erg populair bij surfers. Vanuit de moderne metropool Panama City bereik je binnen een uur of twee enkele van de beste surfplekken van het land. In het noorden zijn veel nationale en buitenlandse surfers te vinden rond Isla Colón. De kusten van de provincies Veragua, met name Playa Santa Catalina en Los Santos, zijn eveneens populair. Het strand van Santa Catalina, een klein vissersdorpje aan de Stille Oceaan, wordt beschouwd als de beste plek om te surfen in Panama. Het dorp is ook het perfecte startpunt voor uitstapjes naar het Coiba National Park.

Nicaragua, golven van wereldklasse

Gevorderd of beginner, iedere surfer vindt een geschikte strand in de baai van San Juan del Sur. Playa Hermosa, aan de Pacifische kust, biedt de beste golven van het land en voor surfprofessionals is Popoyo Beach, ten noorden van San Juan del Sur, dé plek. Dat is te danken aan de zogenoemde ‘Parrot’ (Papagayo)  wind, die de hele dag met dezelfde intensiteit waait en grote golven veroorzaakt. Popoyo Beach organiseerde in 2015 de ISA World Surfing Games. Playa El Yankee, Playa Maderas, Playa Santana, El Remanso en Playa Colorado behoren ook tot de bekende surfplekken van het land.

Ook de constante wind over het meer van Nicaragua in het binnenland van de provincie Rivas biedt goede omstandigheden voor surfers. In het noorden van Nicaragua zijn er nog onontgonnen plekken om te surfen. Ver weg van toeristische gebieden ligt het Los Clavos Surf Camp en Yoga Retreat in het vissersdorp Los Clavos. Surfers kunnen de nacht doorbrengen in vier strandbungalows, het kamp biedt elke dag yogalessen en er zijn zeven relatief onbekende surfplekken in de buurt (www.los-clavos.com). Boom Beach, bekend om zijn hoge en A-frame golven, ligt ook in het noorden.

Guatemala, een geheim paradijs voor surfers

Veel surfers slaan dit land over vanwege het enorme aanbod in andere Centraal-Amerikaanse landen, maar voor wie op vakantie is in Guatemala en daar ook wil surfen, kan dat zeker. Leuke surflocaties bevinden zich aan de Pacifische kust aan het zwarte zandstrand in de vissersdorpen El Paredón en Monterrico. El Paredón ligt midden in de mangroven en is alleen per auto of boot te bereiken via een kilometerslange weg. Bij de Cocori Lodge kun je surfplanken huren en surflessen voor beginners nemen (https://cocorilodge.com). Ten zuiden van El Paredón heeft Monterrico een toeristische infrastructuur ontwikkeld voor surfers en zijn er hostels en hotels.

Cabarete, de surfmaatstaf in de Dominicaanse Republiek

Cabarete heeft naam gemaakt als surfbestemming in de Dominicaanse Republiek en is de nummer één bestemming voor surfen, windsurfen en kitesurfen. Het oude vissersdorp in het noordoosten van het land werd in de jaren 80 een hotspot voor surfers. Cabarete dankt zijn reputatie aan de constante passaatwind. Playa Encuentro, in het westen, is vooral populair bij surfers. Er worden het hele jaar door tal van evenementen gehouden in Cabarete en er zijn lessen voor alle niveaus en voor alle surfdisciplines.

Kitesurfen, suppen en duiken in Honduras

Honduras is een ideale bestemming liefhebbers van kitesurfen en suppen. Het eiland Roatan – een van de Bay eilanden – is een paradijselijke bestemming met prachtige stranden, waaronder West End. Het onderwaterleven is fenomenaal want je vindt hier het op een na grootste koraalrif ter wereld. Deze rif loopt langs de kusten van Belize, Guatemala en Honduras, blokkeert de hoge golven en maakt een rustigere surfbeoefening mogelijk.

Glijd over de golven van een onderwaterparadijs: Belize

Een ideale manier om te genieten van deze mooie bestemming in Midden-Amerika is kitesurfen, een sport die kan worden beoefend op de rustige, beschermde wateren van de stranden, die worden beschermd door het grote rif. De aangename watertemperaturen en een constante bries (vooral van januari tot juni) creëren de optimale omstandigheden om deze sport te beoefenen, vooral op de eilanden Caye Caulker en Ambergris Caye, in het noorden van Belize. Long Caye bij het atol Glovers Reef is een van de top locaties.

surfen in El Salvador