Verken hikend de vele vulkanen in Centraal-Amerika

Ontdek de letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek
beklimming vulkaan Tajumulco in Guatemala
beklimming vulkaan Tajumulco in Guatemala

Vulkanen zoals de Tajumulco in Guatemala of de Barú in Panama, bergtoppen zoals Chirripó in Costa Rica of de Duarte in de Dominicaanse Republiek zijn enkele van de letterlijke hoogste toppen in deze regio die je bij beklimming een absoluut on top of the world gevoel geven. Zijn de paradijselijke stranden in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek bij veel toeristen bekend, minder weten dat de regio grossiert in hoge pieken. Zo is de uitgestorven Tajumulco vulkaan in Guatemala, gelegen op 4.222 meter boven de zeespiegel, de hoogste in de hele regio. Maar ook Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Panama hebben toppen met magistrale uitzichten die je niet voor niets krijgt: in een enkele geval kan men -deels- met een Jeep omhoog maar veelal vereist het een stevige klim.

www.visitcentroamerica.com/en/

Guatemala: Tajumulco vulkaan

Tajumulco ligt op 4.222m boven de zeespiegel en is niet alleen de hoogste vulkaan van Guatemala, maar van heel Midden-Amerika. Uitgeroepen tot beschermd gebied in 1956 beslaat het een gebied van 4.472 hectare in het departement San Marcos, in het westen van het land. Er waren kleine uitbarstingen in 1821 en 1863 maar sindsdien slaapt hij. Deze vulkaan wordt beschouwd als een van de beste plaatsen om te klimmen en te kamperen. Tajumulco heeft twee toppen, de grootste bevindt zich aan de oostkant en heeft een kleine krater met een diameter van ongeveer 50-70 meter. De kleinere staat bekend als Cerro Concepción en heeft een hoogte van 4.100 meter.

Op de hellingen worden aardappelen, groenten en andere eetbare producten geteeld en zijn er ook veel wolschapen te zien. Ter hoogte van het midden van de berg bestaat de vegeatie voornamelijk uit eikenbos, oyamelspar, jeneverbes en coniferen, die de beklimming uitzonderlijk mooi maken. Vanaf een hoogte van 4.000 meter boven de zeespiegel is het ecosysteem primair alpine toendra, waar alpenweiden (zacatonales) en mossen de belangrijkste planten zijn, op deze hoogte is er nooit boomgroei.

Costa Rica: Cerro Chirripó

In het Chirripó National Park, opgericht in 1975, ligt de Cerro Chirripó, met 3.820 meter boven de zeespiegel een van de hoogste bergen van Midden-Amerika. Het park, met een oppervlakte van 50.920 hectare, ligt in de Cordillera de Talamanca bergketen, die met zijn 320 kilometer lengte de grootste van Costa Rica is.

Om bij het park te komen, moet je naar het dorp San Gerardo de Rivas reizen en vanaf daar begint de wandeling door dit wilde gebied. Vanaf de top van de Cerro Chirripó heb je op heldere dagen mooi uitzicht op de Caribische en Pacifische kusten. Het park is het leefgebied van een groot aantal wilde dieren zoals tapirus, jaguar, quetzal vogel en putter (distelvink). Vogels observeren is mogelijk op verschillende hoogtes van het park. Er is een comfortabel hostel (Mariposa Hostel) voor toeristen, gelegen in de Valle de los Crestones op 3.400 meter boven de zeespiegel.

Dominicaanse Republiek: Pico Duarte

De Pico Duarte is een piek die behoort tot de Cordillera Central in de Dominicaanse Republiek, en met een hoogte van 3.084 meter is het het hoogste punt van de Antillas Mayores. Het ligt ingebed tussen twee nationale parken, Armando Bermúdez National Park en José del Carmen Ramírez National Park, en kan afhankelijk van de gekozen route in een excursie van twee of drie dagen bereikt worden.

De meest populaire route neemt twee dagen in beslag en vertrekt vanaf Jarabacoa-Manabao-La Ciénaga-Compartición-Valle de Lilís naar Pico Duarte. Alle routes garanderen een spectaculair uitzicht op de tropische regenwouden. Men is verplicht om een officiële gids en muilezels (voor bagage en eten) in te huren bij je hotel of in het regeringskamp in La Ciénaga, bij de ingang van het José Armando Bermúdez National Park. Tijdens de reis overnacht men op de officiële campings van Compartición of de Lilís-vallei. De tour vereist een redelijk conditieniveau, een paar goede wandelschoenen en verschillende lagen kleding voor de lage temperaturen op grotere hoogte.

Panama: Baru Vulkaan

Met een oppervlakte van 14.325 hectare ligt het Barú Volcano National Park in de provincie Chiriquí, in het noorden van Panama. In het park, gelegen op 3.475 meter boven de zeespiegel, het hoogste punt van het land, lopen verschillende wandelpaden en trails waaronder La Nevera, El Pianista en Los Quetzales .

De beklimming van de Barú-vulkaan is een zware hike tussen de 4 en 6 uur, of 30 minuten in een 4WD auto over een hobbelige weg. Op een heldere dag kan men vanaf de top zowel de Atlantische als de Stille Oceaan zien. Via paden kan men zelfs tot aan de kraters van de Baru-vulkaan lopen, waar ook unieke vogelsoorten gespot kunnen worden. Ben je liever op een lager nivo actief bezig, ga dan raften of kanoën in machtige rivieren zoals de Chiriquí Viejo met veel stroomversnellingen. Plekken zoals de Respingo-pas zijn perfect om vogels te spotten, vooral de quetzal en toekan, of voor het aanschouwen van prachtige orchideeën, varens en mossen. Het stadje Boquete in het oosten van Panama aan de voet van de Baru vulkaan is een prima basis voor deze outdoor activiteiten.