Nieuwtjes Sloveens verkeersbureau februari 2021
Het meer van Bled - een van top attracties in Slovenië
Het meer van Bled - een van top attracties in Slovenië

Nova Gorica Europese Culturele Hoofdstad in 2025

Van de vier Sloveense steden Ljubljana, Piran, Ptuj en Nova Gorica die waren voorgedragen voor de titel Culturele Hoofdstad 2025 is Nova Gorica in het westen van Slovenië nabij de grens met Italië uiteindelijk verkozen door een panel van 12 deskundigen. Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd feliciteerde de stad met de benoeming: ‘De culturele programma’s die winnende steden opstellen, dragen bij om het cultureel erfgoed van de stad in binnen- en buitenland onder het voetlicht te brengen en bevorderen het toerisme.’ Nadere info > https://www.go2025.eu/en/
De andere Culturele Hoofdstad 2025 wordt Chemnitz in Duitsland.

GaultMillau gids Slovenië 2021

Deze tegenhanger van de Michelingids vond zijn oorsprong in 1969 in Parijs toen de naamgevers Henry Gault en Christian Millau begonnen met een tijdschrift over Franse restaurants in Parijs. Inmiddels worden in verschillen landen in Europa GaultMillau gidsen uitgegeven waaronder Nederland en Slovenië. Ondanks Covid-19 hebben de Gault&Millau inspecteurs afgelopen jaar toch restaurants in Slovenië kunnen bezoeken. De 2021 editie verschijnt binnenkort maar via een online presentatie zijn inmiddels de restaurants bekengemaakt die vier koksmutsen  ontvingen:  Gostilna pri Lojzetu in Vipava, Hiša Franko in Staro selo pri Kobaridu, Hiša Denk in Zgornja Kungota, Ošterija Debeluh in Brežice, Restavracija Mak in Maribor en Restavracija Strelec in Ljubljana.
In totaal zijn 153 restaurants, 67 wijnkelders, 13 brouwerijen en ruim 30 Sloveense voedingsproducten in de gids opgenomen. Voor een overzicht van restaurants klik hier.

Eerste prijs voor #Blijfthuis video van Sloveens verkeersburo

De ‘Time to #stayhome. Turn to nature and dream’ video die het verkeersbureau  van Slovenië produceerde om toeristen aan te sporen voorlopig thuis te blijven in het kader van Covid-19 heeft de eerste prijs ontvangen in een competitie die werd uitgeschreven door de European Travel Commission (ETC) in Brussel in samenwerking met de ‘International Committee of Tourism Film festivals (CIFFT). Er werden in totaal 18 video’s door 12 verkeersbureaus in Europa ingezonden. De winnende video toont groen Slovenië, werd in april 2020 live gezet en diende als inspiratie om over Slovenië te dromen en een vakantie uit te stellen. Bekijk de video hier.

Carnival in Ptuj

Barst normaliter in februari in het zuiden van Nederland de carnavalsactiviteiten los, ook in Slovenië weten ze van wanten. Daar vinden in steden en veel dorpen ook veel parades met verkleedpartijen plaats maar dé carnavalsstad bij uitstek is Ptuj ten oosten van Maribor – ze noemen het daar ‘Kurentovanje’, vernoemd naar de zogenoemde ‘Kurents’ – verklede personen uitgedost schaapskleding, koebellen en maskers en een tooi van gekleurde stroken papier. Overleving wil dat ze daarmee de winter wegjoegen en het voorjaar verwelkomden. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 100.000 mensen de festiviteiten. Vanwege Covid-19 vindt de 61ste editie dit jaar alleen plaats op Facebook. Klik voor een video-impressie hier. Nadere info op http://www.kurentovanje.net/en/kurentovanje2020-2/

Slovenië ontvangt ruim 3 miljoen toeristen in 2020

Was 2019 met 6,2 miljoen toeristen (4,7 miljoen buitenlanders en 1,5 miljoen binnenlands toerisme) een topjaar, in het Covid-19 jaar 2020 bedroeg het totaal 3,06 miljoen (1,8 miljoen binnenland en 1,2 miljoen buitenlandse overnachtingen), een daling van –50,8%. Het aantal overnachtingen daalde uiteraard ook aanzienlijk, met -41,7% naar 9,2 miljoen waarvan 3,35 miljoen buitenland en 5,85 miljoen binnenland. Het aantal Nederlandse toeristen in 2020 bedroeg 45.080, een jaar eerder was dat 186.700. Voor een volledig overzicht van alle cijfers klik hier.

Algemene toeristische info over Slovenië op www.slovenia.info