Muziekjournalisten organiseren live rondwandeling langs muzikale hotspots in Düsseldorf

‘Music, Makers & Machines’ tentoonstelling duikt in muziekverleden van Düsseldorf
DAF (Deutsch-Amerikanische Freundschaft) Gabi Delgado-López (left) and Robert Görl (right)
DAF (Deutsch-Amerikanische Freundschaft) Gabi Delgado-López (left) and Robert Görl (right)

Als er één stad de bakermat van elektronische muziek is geweest dan is dat wel Düsseldorf met de band Kraftwerk. In poppodia als de Ratinger Hof, Creamcheese, the Liverpool Club, the Unique Club en Salon des Amateurs maakten opkomende bands als Kraftwerk, NEU!, LA Düsseldorf, DAF, Propaganda, Kreidler, Cheesefactory en The Beathovens furore met hun alternatieven muziek.  Als onderdeel van de ‘Music, Makers & Machines’ tentoonstelling van het Google Arts & Culture platform heeft VVV Düsseldorf nu zes online presentaties samengesteld die het muzikaal verleden van de stad uitdiepen: de onderwerpen Krautrock, de Kraftwerk mythe, Creamcheese, de electronic body muziekband DAF, hoe de band Propaganda Londen inpakte en Salon des Amateurs komen aan bod. Voor liefhebbers van een online live toer door muzikaal Düsseldorf organiseert het verkeersbureau op zaterdag 20 maart en zaterdag 24 april met muziekjournalisten Sven-André Dreyer en Michael Wenzel een 1-uur durende rondwandeling in het Engels. Voor een bezoek aan de tentoonstelling klik op onderstaande link.

https://www.duesseldorf-tourismus.de/thesound

DNA van Düsseldorf

Door middel van teksten, foto’s en videobeelden van optredens van bands als NEU!, Kraftwerk, DAF, Propaganda en Kreidler krijgen bezoekers van de online tentoonstelling een fascinerend kijkje in het muzikale DNA van Düsseldorf. Ook zijn er tekeningen te zien van Emil Schult – die de iconische platenhoezen van Kraftwerk ontwierp – en foto’s van fotograaf Richard Gleim, die onder zijn pseudoniem ‘ar/gee gleim’ eind 70-er jaren de punkscene in Düsseldorf op foto vastlegde. De belangrijkste focus van de tentoonstelling ligt op de bands die artiesten over de hele wereld blijven inspireren.

Ole Friedrich, directeur van Düsseldorf Tourismus: “We zijn heel blij dat Google ons als partner heeft betrokken bij hun “Music, Makers & Machines” tentoonstelling. Het is een prachtig eerbetoon aan ‘The Sound of Düsseldorf’. De fundamentele rol die Düsseldorf in de ontwikkeling van muziekstromen heeft gespeeld heeft ons internationaal mede op de kaart gezet.”

Simon Rein, Partner Manager Google Arts & Culture: “Met dank aan Kraftwerk, DAF en zijn legendarische muziekpodia is Düsseldorf een voorloper geweest in de populariteit van elektronische muziek wereldwijd. Toen we begonnen met het plannen van onze muziektentoonstelling wisten we meteen dat Düsseldorf erbij moest zijn.”

Iggy Pop: winkelen met Kraftwerk op Carlsplatz Market

De Düsseldorf exposities zijn samengesteld door Sven-André Dreyer en Dr. Michael Wenzel. Sinds 2019 organiseren deze twee muziekjournalisten in samenwerking met Düsseldorf Tourismus de populaire stadstour “The Sound of Düsseldorf” langs de iconische poppodia. Veel van de voorwerpen in de tentoonstelling zijn nog nooit eerder getoond waaronder  foto’s van Thomas Stelzmann en Markus Luigs, die de toenmalige Kling-Klang studio van Kraftwerk heeft gefotografeerd.  Ook fascinerende YouTube video’s zijn te zien, waaronder Iggy Pop die die vertelt hoe hij met Kraftwerk oprichter Florian Schneider asperges op een markt in Düsseldorf gaat kopen. De Spotify-afspeellijst “The Sound of Düsseldorf” biedt bekende bands als Kraftwerk, Toten Hosen en Fehlfarben, evenals de meest opwindende nieuwkomers.

Drie muziekjournalisten bespreken de music scene van Düsseldorf