18 juni: Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie

Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek: een gastronomisch duurzame regio
Gerecht Dominikaanse Republiek

Lekker eten tijdens de vakantie draagt natuurlijk enorm bij aan een fijne vakantiebeleving: zeker wanneer je in een land of regio vertoeft met een exotische keuken en dat is in Centraal-Amerika zeker het geval: een rijke mix van keukens waaronder inheems, Afrikaans en Spaans. Ook in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek zet de horeca zich steeds meer in voor duurzaamheid in de gastronomie. ‘Lokaal’ is in opkomst en het ‘farm-to-table’ concept raakt steeds meer in zwang: horeca en restaurants kopen en verwerken lokaal verbouwde groenten en geproduceerde levensmiddelen in hun gerechten waardoor de voedselkilometers zo laag mogelijk bijven. Deze regio omarmt dan ook het initiatief van de Verenigde Naties (VN) die sinds 2016 18 juni heeft uitgeroepen tot Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie.

Belize

In de afgelopen jaren heeft Belize stappen ondernomen om duurzaamheid binnen horeca-instellingen naar een hoger nivo te tillen. Enkele van deze maatregelen omvatten het vervangen van plastic voor eenmalig gebruik door gebruiksvoorwerpen van metaal en de invoering van het farm-to-table principe. Dat heeft geresulteerd in meer hotels en restaurants die groenten en kruiden uit hun eigen tuinen gebruiken.
Andere veranderingen die Belize sinds 2016 doorvoert, zijn het ‘Fish Right, Eat Rightprogramma, dat tot doel heeft duurzame visserij te bevorderen en illegale visserij te beteugelen.

Panama

Duurzaamheid in keukens is hot in Panama. Panamese chefkoks zetten zich steeds meer in om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom werken ze samen met lokale producenten en proberen ze zoveel mogelijk van vruicht, vis en dier te gebruiken – van het bot van een dier tot de schil van een vrucht.
In 2020 lanceerde Panama het ‘Iberoamerica to eat, Iberoamerica to take away‘ programma, een platform dat zich inzet op duurzame ontwikkeling van gastronomie, voedsel en toerisme in het licht van de impact van COVID-19.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek benut zijn topografie en klimaat om een  duurzame en biologische landbouw te ontwikkelen. Met duurzame gastronomie werken ze ook aan het herstellen van traditionele Dominicaanse recepten die deel uitmaken van hun culturele identiteit. Een voorbeeld hiervan is chef Carlos Estévez met zijn project La Perla del Sur in Barahona, waar hij werkt met landbouwproducenten, coöperaties en eigenaren van plaatselijke boomgaarden in het gebied.

Costa Rica

Respect voor het milieu maakt deel uit van het DNA van het land van de ‘Pura Vida’ – Costa Rica. Hun vastberadenheid om de biodiversiteit van het land te behouden en te verbeteren hebben van dit Midden-Amerikaanse paradijs een duurzaam toevluchtsoord gemaakt; de perfecte bestemming voor degenen die natuur, ecologie en milieubewustzijn een warm hart toedragen.
Het land heeft een nationaal plan opgesteld voor een duurzame en gezonde van de Costa Ricaanse gastronomie, onder auspiciën van de Costa Ricaanse Gastronomie Foundation (FUCOGA). e culinaire tradities te redden, met behulp van nationale ingrediënten.

Meer info: https://www.visitcentroamerica.com/