Uitreiking op vakdag Vakantiebeurs 2019

Drie wincategorieën in vernieuwde Aad Struijs Persprijs 2019

De stadsomroeper is niet meer. Evenals de postduif en de telex. We zijn op andere manieren gaan communiceren. Ook het medialandschap is veranderd. Kranten en tijdschriften strijden om hun voortbestaan – internet en social media are ruling the waves. De postbode lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Ik vrees dat ook de full-time reisredacteur een uitstervend ras gaat worden. Laten we wel zijn. Het aantal titels in Nederland met een eigen vaste toerismeredactie is op enkele handen te tellen. Afgezien van de meeste landelijke dagbladen, enkele reisbladen, wat vakbladen en een miniem aantal consumentenbladen is de full-time toerismeredacteur exit. Het geringe aantal wordt verder geminimaliseerd door voortgaande bezuinigingen. Dat ze er nog zijn is voornamelijk te danken aan advertenties: toerisme levert nog steeds advertentie-inkomsten op dat het voortbestaan van reiskaternen voorlopig garandeert. Ja. Het is jammer dat zoveel kennis over onze sector niet lang meer aan een persoon kan beklijven. Maar ontwikkelingen zijn niet te stoppen. Een constante factor in ons bestaan is continue verandering. Dat is maar goed ook.

Steeds meer reisverhalen verschijnen online. Hoewel er weinig zijn die een goed belegde boterham kunnen verdienen met enkel het schrijven van reisverhalen, is het voor veel bloggers en freelance journalisten een leuke extra inkomstenbron. Leuk in de zin van zij zien iets van de wereld en – zij het bescheiden – je verdient er ook nog wat mee. Weinigen die het zich realiseren maar het voortbestaan van reisjournalistiek ligt letterlijk in de handen van freelancers en bloggers. Via het toetsenbord informeren zij Nederlanders nu, volgende maand en waarschijnlijk over 20 jaar over pracht, praal en prullaria op deze aardbol. Hulde dus aan allen die zwoegend en zwetend de reisjournalistiek in stand houden.

Als sponsor van de Aad Strijs Persprijs – de jaarlijkse uitreiking van het beste reisverhaal/publicatie – roepen wij dan ook alle media, bloggers, vloggers, influencers, tv-producenten, etc op hun meest indrukwekkende reisverhaal/productie/video/vlog in te zenden voor de 2019 uitreking die plaatsvindt op de vakdag van de Vakantiebeurs – woensdag 9 januari.

Goed nieuws: naast de categorie tekst (print en online) zijn er 2 nieuwe categorieën geïntroduceerd: fotografie en film (video, tv, You Tube).

Aad Struijs

Aad Struijs

Winnaars 2018
De prestigieuze, onafhankelijke vakprijs bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs. De winnaars van 2018 waren Toine Heijmans met zijn reportage “Noodsignaal boven Kaapstad” in Volkskrant Magazine en Daisy Scholte met haar blog “Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)”, gepubliceerd op www.alldayeverydaisy.com.

Meer informatie en voorwaarden voor deelname staan op de website www.aadstruijspersprijs.nl Volg de ASP ook op Facebook: https://www.facebook.com/Aadstruijspersprijs en Twitter @ASPersprijs.

Vakantiebeurs 2019
Van 10 tot en met 13 januari 2019 vindt de Vakantiebeurs plaats in Jaarbeurs in Utrecht. Winnaars worden aangekondigd op de vakdag woensdag 9 januari. Tijdstip en lokatie worden later bekendgemaakt. Baltus Communications is reeds 7 jaar subsponsor van de Aad Struijs Persprijs.