Karlsruhe barst deze zomer uit zijn voegen met groot aantal evenementen

Herbeleef legendarisch Woodstock festival in Karlsruhe

Liefhebbers van het legendarische hippie- en muziekfestival Woodstock dat in de zomer van 1969 in Amerika plaatsvond, kunnen deze zomer in Karlsruhe hun hart ophalen. Van 8 augustus tot en met 15 september fungeert de imposante facade van het paleis iedere dag als een enorm filmscherm voor een 3D sound en lightshow van iconische foto’s van Woodstock fotograaf Elliot Landy. Daarnaast worden ook in het centrum  foto’s van Landy tentoongesteld. Behalve de Woodstock animatie worden enkele andere lichtshows vertoond, waaronder ‘Evolution of Life’, ‘Walls of Perception’ en ‘Our Only Blue One’.
Voortbordurend op het thema muziek: van 19 tot en met 21 juli vindt de 24ste editie plaats van het muziekfestival Das Fest – een van de grootste en qua muziekstijlen meeste diverse festivals in Duitsland. Hou je meer van het geluid van automotors, op 11 augustus zijn er onder de naam ‘A tribute to Carl Benz’ op het kasteelplein ruim 400 oldtimers te bewonderen. Carl Benz is geboren in Karlsruhe en uitvinder van de verbrandingsmotor. Meer info over deze en andere evenementen op www.karlsruhe-erleben.de/en

‘Bioscoopscherm’ van 3000m²
Andere steden in Europa organiseren ook licht- en geluidshows maar geen enkele is zo indrukwekkend als de enorme gevel van het kasteel van Karlsruhe dat maar liefst een lengte van 170 meter heeft. Ieder avond van 8 augustus tot en met 15 september worden er verschillende lichtshows op de gevel geprojecteerd. In het kader van 50 jaar Woodstock heeft curator Peter Weibel dit jaar gekozen om ook het wereldberoemde festival voor het voetlicht te plaatsen. De lichtshows vinden ’s avonds plaats. Iedere lichtshow duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Toegang is gratis. Nadere info op www.schlosslichtspiele.info.

Muziekfestival Das Fest
Denk Parkpop maar dan een slagje groter. Op een terrein van 135.000m² treden treden van 19 tot en met 21 juli verdeeld over vijf podia tientallen bands en DJ’s op. Voor het Flower Power gevoel wordt een van de podia een replica van die van Woodstock. Programmering is zeer breed om het voor een groot publiek toegangelijk te maken. Onder de artiesten die optreden de Belgische rapper Blu Samu, de Portugese zanger en multi-instrumentalist Diron Animal, de Balkna band MAiKA, Destiny Unknown en meerder DJ’s waaronder Andy hart, Tantum, Marc Oliver Höll en Lazz Low. Voor het hoofdpodium geldt een entreeprijs, toegang tot de andere podia is gratis. Locatie van het festival is het Günther-Klotz-Park. Nadere info op www.dasfest.de.

Autostad
Zeg Karlsruhe en je zegt Carl Benz. De stad herdenkt sinds 1999 om de twee jaar middels de ‘Tribute to Carl Benz’ oldtimer show de man die de vader van de automobiel wordt genoemd. Carl Benz is 25 november 1844 in Mühlburg geboren, een voorstad van Karlsruhe. De ingenieur nam in januari 1886 octrooi op zijn Benz-Patent-Motorwagen en wordt daarmee als grondlegger beschouwd van de eerste benzinemotor. Op de show zijn auto’s en motoren te bewonderen die voor 1973 gebouwd zijn. Toegang is gratis.

Foodtrucks om je vingers bij af te likken
Geen festival denkbaar zonder mobiele keukens en ook in Karlsruhe zijn foodtrucks populair. Een bonte verzameling tref je aan op het 4e Foodtruck Convention waar ze zich alle verzamelen rondom het Karl Friedrich monument op het plein voor het Kasteel van Karlsruhe van 6 tot en met 8 september. De trucks staan niet alleen garant voor een mooie Instagram post maar er wordt tevens de sterren van de hemel gekookt. Iedere denkbare keuken is vertegenwoordigd,  van vegan en vegetarisch tot de serieuze vleesliefhebber.

Over Karlsruhe
De bruisende stad Karlsruhe ligt in de deelstaat Baden-Württemberg en staat bekend als een van de warmste steden in Duitsland. De afstand vanaf Utrecht bedraag 516 kilometer, zonder pauze zo’n 5 uur en een kwartier rijden. De stad is ook per ICE vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem te bereiken. Naast een groot aantal hotels in de stad zelf zijn de dichtstbijzijnde campings op 12 tot 31 km afstand: Albgau, Ettlingen (alleen campers), Bergwiesen Malsch en Albtal Arena.

Bekijk hier een video impressie van de geluids en lichtshow