14-18 september 2023

Hamburg introduceert nieuw foodfestival Open Mouth
poster Open Mouth Food festival Hamburg

Van 14 tot en met 18 september 2023 staat Hamburg in het teken van culinaire geneugten. Onder de naam OPEN MOUTH vindt dit food festival voor het eerst plaats en biedt een vol programma met evenementen op verschillende locaties. De belangrijkste focus van het festival zal liggen op de gastronomische diversiteit van Hamburg en op lokaal geproduceerde producten. “Hamburg is een stad voor fijnproevers en kan zich zeker meten met andere food hotspots zoals bijvoorbeeld Kopenhagen, Madrid, Lissabon en Florence. Hamburg biedt een opmerkelijk scala aan gastronomische concepten en unieke locaties. Met het Open Mouth-festival geven we een impuls aan een wat minder bekende kant van onze stad en tegelijkertijd willen we toeristen met een bovengemiddelde belangstelling voor gastronomie aanspreken”, aldus Michael Otremba, managing director van Hamburg Tourismus GmbH.  Voor actuele informatie over het festival en het aankomende programma zie https://openmouth.hamburg/

Tussen 14 en 18 september organiseert Hamburg eindelijk zijn eigen foodfestival – en de belangstelling van lokale horecaondernemers groeit nog met de dag. Maar zelfs in dit stadium bevat de lijst met deelnemers al sprekende namen zoals Sebastian Junge (Restaurant Wolfs Junge), Julia Bode (Witwenball Küche & Wein), Niels Jacobsen (Hygge Brasserie & Bar en Hygge The Farm), Thomas Sampl (Hobenköök), Maurizio Oster (Zeik Restaurant) en Axel Ohm (ÜberQuell Brauerei). Ook enkele hotels maken deel uit van de festiviteiten, waaronder het Pierdrei Hotel HafenCity met zijn Kitchens-restaurant. Ook kruidenexpert Katharina Wick (1001 Gewürze) en kruidenhandelaar Malte Jahn (Frische Kräuter) vertellen bezoekers bijvoorbeeld over welke kruiden het beste bij welke gerechten passen.

Behalve de deelnemende horeca-etablissementen zal de tweede pijler van het festival een evenemententerrein zijn – inclusief het festival “Heartquarter” – in het Oberhafenquartier. Hier vindt men een gevarieerde mix van gastronomische evenementen, proeverijen, panelgesprekken en uitstekende beats. Onder de paraplu van het Open Mouth festival worden ook andere activiteiten en evenementen georganiseerd op verschillende locaties in Hamburg en de Metropoolregio Hamburg. Deze omvatten bijvoorbeeld de volgende:

  • Het Green Food Festival, met 50 boerderijen en ambachtelijke verkopers van duurzame groente en fruit uit Noord-Duitsland, evenals een voedselmarkt en een gevarieerd ondersteuningsprogramma. Locatie is het Oberhafenquartier en Factory Hammerbrooklyn.
  • De Hamburg Beer Week (HHBW) met meer dan 30 deelnemende brouwerijen, die in 2023 voor het eerst plaatsvindt onder de paraplu van het Open Mouth-festival. Een van de hoogtepunten van de HHBW is een project, waarbij de brouwers van Hamburg zullen samenwerken om gezamenlijk het festivalbier te brouwen. Ook leuk zijn de Brewers Boat Cruises op de rivier de Elbe, waar restauranthouders, barpersoneel, lokale producenten en gasten zich laven aan verschillende biertjes.
  • Het Fair Trade Town-initiatief met programma-items vindt plaats in de Jupiter, het creatieve warenhuis vlak bij het centraal station van Hamburg.
  • Een festival speciaal voor gezinnen en kinderen in samenwerking met Viva Con Aqua en voeding als centraal thema. Locatie: foodlab Hamburg.

Hamburgse foodscene: duurzaamheid als gegeven

Het Open Mouth-festival heeft als ambitie om de komende jaren uit te groeien tot een groot, allesomvattend Hamburgs culinair evenement. Restaurateurs in Hamburg zijn zich bewust dat de voetafdruk van voedsel omlaag moet: duurzamer eten, minder voedsel verspillen, efficiënter produceren en het van boer naar bord principe. Het Good Food Dish (GFD) concept kan hiervoor als voorbeeld dienen. Het GFD-keurmerk tien criteria voor duurzame gerechten, en als een restaurant aan ten minste vier daarvan voldoet, kan het meedoen aan het programma.