Finland 3e keer uitgeroepen tot gelukkigste land ter wereld
Ijszwemmen

Driemaal scheepsrecht, vandaag is Finland uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties. Ook in 2019 en 2018 viel deze eer te beurt aan het land. In totaal werden 156 landen aan de hand van zes criteria onderzocht hoe gelukkig de inwoners zijn. Het zal geen verbazing wekken dat hoofdstad Helsinki de eerste plaats inneemt als gelukkigste stad ter wereld. Finnen zijn verzot op hun natuur. 70% van het landoppervlakte van Finland is bos, de schone lucht, weidsheid en stilte vallen bij toeristen in goede smaak. Denemarken is het tweede gelukkigste land ter wereld, gevolgd door Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland. Nadere info
Visit Finland –het Fins verkeersbureau – geeft mensen die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuis moeten blijven wat tips om je gemoedstoestand wat op te fleuren. Nadere info op www.visitfinland.com.

TIP 1 – Neem thuis een koude douche
(in plaats van naar de zee)

Finnen houden enorm van zowel zwemmen in de winter als de sauna induiken. Het geheim van een plons ijskoud water is dat het de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine, natuurlijke oppeppers om je stress weg te nemen.  Iedereen ervaart dat gelukzalige gevoel en de warmte dat door je lijf giert wanneer je uit het ijskoude water komt. Dus een uitstekend moment in de huidige omstandigheden is een heerlijke koude doucht nemen na het opstaan. Even doorzetten, je moet wel een paar minuten onder de koude stralen blijven staan, wij Finnen noemen dat ‘Sisu’ dat zich vertaalt als doorzettingsvermogen en volharding. Daarna even een paar keer de koude waterstralen afwisselen met warme en je voelt je herboren.

Lees hier meer over de ‘Sisu’ mentaliteit

Meer informatie over zwemmen in de wintermaanden

TIP 2 – Ga thuis lezen
(in plaats van de naar bieb)

Finnen zijn ook verzot op lezen. Het land telt ontelbaar veel bibliotheken en de Oodi bibliotheek in Helsinki die afgelopen jaar opende is uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de hele wereld. In 2016 riep de UN Finland uit tot het meest belezen land – de 5,5 miljoen Finnen lenen zo’n 68 miljoen boeken per jaar. Een begrip in Finland zijn de boeken en stripverhalen van de Finse auteur Toven Jansson waarin Moemins de hoofdpersonages zijn, een soort trollen die op nijlpaarden lijken  Moemins zijn vandaag de dag een wezenlijk onderdeel van de Finse cultuur en een enorme inspiratiebron voor kinderen en volwassenen. Lees een Nederlandse vertaling, veel leuker en relaxter dan de hele dag het coronanieuws volgen.
Meer info over Moemins

Grappig zijn ook de vele leuke Moomins gezegden:

Tip 3 – Beleef een mooi wandelpad in de natuur thuis op de bank
(in plaats van een wandeling door the bos)

De Finse ziel en de magie van bossen zijn met elkaar verbonden. De kleur groen heeft een bewezen kalmerend effect op lichaam en geest: het geruis van bladeren en het ruisen van bomen klinken als een componist die muziek maakt. Heel veel Finnen hebben een buitenhuis in de bossen, waar ze zich juist niet alleen en eenzaam voelen maar vredig en beschermd.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat al na 15 minuten wandelen in het bos je polsslag omlaag gaat en je je relaxter voelt – wat een heerlijke simpelen manier is om je stressniveau te verlagen. Dus neem even plaats op je bank of stoel, sluit je ogen en ga op een denkbeeldige wandeling door een Finse bos.
Op Spotify kun je relaxte geluiden streamen van Fins Lapland:

Meer info over het therapeutisch effect van bossen:

TIP 4 – Haal de Finse keuken naar je eigen keuken: bak een Fins kaneelbroodje
(omdat je nu even niet naar een Finse koffieshop kunt gaan)

Het Finse woord Korvapuusti betekent zoiets als “een draai om je oren” maar in Finland de naam van een heel populair zoet kaneelbroodje. Net als Nederlanders en Belgen zijn ook Finnen verslaafd aan koffie – zo’n 10 kilo per persoon per jaar – en daar past een kaneelbroodje perfect bij: zo goed dat  de Finse taal er zelfs een woord voor heeft – ‘pullakahvit dat letterlijk “broodje koffie” betekent. Men maakt het thuis, bestelt het in een coffeeshop, of deelt het op werk met collega’s.

Voor veel Finnen is het nuttigen van dit kaneelbroodje een van de hoogtepunten van de dag en ze maken zich niet zo druk over de calorieën – prima comfort food. Hier vind je een heerlijk recept om jouw smaakpapillen in deze lastige tijden even te vertroetelen. En voor je volgende city trip naar Helsinki vind je hier een lijst van overheerlijke adressen

TIP 5 – Teleporteer je gedachten online
(in plaats van een museum te bezoeken)

De kunst en cultuur scene in Finland is omvangrijk, er zijn meer dan 55 musea en talrijke galerieën. De sterke band van Finnen met natuur vindt zijn weerslag in hun cultuur.  Finnen gebruiken kunst om een rusteloze geest te kalmeren en hun gedachten te teleporteren naar stressvrije plekken. Log thuis eens in op de website van een Fins museum om te ervaren hoe kunst een hulpmiddel kan zijn tot geluk. Kijk eens bijvoorbeeld naar de site of de Instagram pagina van het beeldend museum Amos Rex in Helsinki dat onlangs nog het prestigieuze Leading Culture Destination award won in de categorie New Cultural Destination of The Year – Europe.

Wil je even op reis naar Fins Lapland, log dan in op de site van bijvoorbeeld het Rovaniemi Art Museum met accent op hedendaagse Finse kunst. Ook het Arktikum museum in Rovaniemi  is een online bezoekje waard.  en

Het Atheneum Kunstmuseum in Helsinki is het toonaangevende museum in Finland met ruim 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen waaronder meer meer dan 450 werken van de Finse kunstenaar Akseli Gallen-Kallela.

Nog meer inspiratie willen opdoen over Finse kunst, bezoek dan Visit Taiko, ‘s werelds grootste online gallerie en makrplaats voor uniek Finse kunst: