Landschap Costa Dorada inspiratiebron voor kunstenaars

Costa Dorada creatieve broedplaats voor Gaudí, Miro, Picasso en Casals
Het landgoed waar Joan Miró langere periode vertoefde in Mont-roig del Camp
Het landgoed waar Joan Miró langere periode vertoefde in Mont-roig del Camp

Een vakantie in Costa Dorada staat voor veel mensen synoniem met zon, strand en zee. De streek ligt in de autonome regio Catalonië op een uur rijden ten zuiden van Barcelona en bestrijkt de hele provincië Tarragona. Populair bij Nederlandse vakantiegangers, mede door de 216km lange kustlijn met mooie zandstranden, de 55 campings, de bekende badplaatsen Salou en Cambrils en hét grootste attractiepark van heel Spanje PortAventura. Maar voor wie wat meer culturele verdieping zoekt, is de ‘rondreis langs genieën’ een leerzame en inspirerende kennismaking met vier kunstenaars die hier hun inspiratie opdeden: Picasso, Gaudi, Miro en Casals. De route verbindt plaatsen waar zij gewoond en gewerkt hebben – El Vendrell (de muzikant Pau Casals), Reus (Antoni Gaudí), Mont Roig del Camp (de schilder Joan Miro) en Horta de Sant Joan (Pablo Picasso). Nadere info hier.

Begin uw reis bijvoorbeeld in Reus op slechts 10 km van Tarragona, waar de architect  Antoni Gaudí werd geboren. Vooral bekend als de bekendste vertegenwoordiger van het Modernisme – met als indrukwekkend hoogtepunt de Sagrada Familia – kan men in zijn voetsporen lopen met een bezoek aan het 5-verdiepingen tellende Gaudí Centre in Reus, waar Gaudi in 1852 werd geboren. Daarnaast heeft de VVV een Gaudi rondwandeling, langs onder meer zijn huis aan de Calle Sant Vicenç en de Sant Pere-kerk waar hij werd gedoopt. Gaudí voltooide de middelbare school in Reus, voordat hij naar Barcelona vertrok om architectuur te studeren. De wandeling door de straten van Reus leidt ook langs andere modernistische monumentale panden, waaronder het Pere Mata-instituut en het Casa Navás-gebouw.

El Vendrell is de volgende stop op de route – ongeveer 40 km ten noorden van Reus – waar men de geboorteplaats van Pau Casals kan ontdekken, een van de meest gerenommeerde Spaanse cellisten. Geboren in 1876 speelde hij voor het eerst een orgel in de kerk van El Vendrell. Het Pau Casals museum is gevestigd in Villas Casals – zijn voormalige vakantiehuis dat hij daar in 1910 liet bouwen. Elke zomer in juli en augustus vindt het Pau Casals International Music Festival plaats, geïnteresseerden kunnen ook zijn graf bezoeken op de begraafplaats van El Vendrell.

De kunstschilder Joan Miró – een belangrijke kunstenaar binnen de stroming van het surrealisme – kwam voor het eerst naar het landgoed Mas Miró in de buurt van Mont-roig del Camp – 20 km ten zuiden van Reus – in 1911, om te herstellen van een ziekte. Hij keerde 65 jaar lang elke zomer terug en het landschap werd zijn inspiratiebron voor het kenmerkende kleurenpalet van de schilder, denk onder meer aan zijn  schilderij ‘The Farm’. De prachtige landschappen kunnen worden verkend tijdens een fietstocht, waarbij u geniet van het prachtige strand van La Pixerota en de berg La Roca, terwijl u ook het Centro Miró moet bezoeken om meer te weten te komen over zijn relatie met het ‘rode land’ van Mont-roig.

De ‘Genius Route’ eindigt in Horta de Sant Joan, op iets meer dan een uur rijden van de Mont-roig. Pablo Picasso bezocht het dorp slechts twee keer, in de zomer van 1898 en 1909 maar bij beide gelegenheden verbeterde het zijn gezondheid en inspireerde het zijn creativiteit. Het gebied is te zien in veel van zijn schilderijen, waaronder het reservoir in Horta en de fabriek in Horta de Ebro. U kunt een bezoek brengen aan het Centro Picasso-museum om voorbeelden van zijn werk te zien, evenals genieten van een wandeltocht langs plaatsen die Picasso in de historische stad heeft bezocht. Er is ook een wandelroute naar de grot waar Picasso met een vriend een maand vertoefd verbleef in het nabijgelegen Els Ports National Park.

Als onderdeel van de route zijn er ook andere activiteiten die reizigers kunnen ervaren, zoals vermouth proeverij in Reus, bekend als de hoofdstad van vermouth, een wijngaard- en wijnkeldertour buiten El Vendrell met cellobegeleiding samengesteld door Pau Casals en een fotografiecursus in Mont-roig del Camp.

Nadere info over Costa Dorada op www.costadauradalife.com