Bezoek aan ondergrondse wereld verkoelend dagje uit

Coole attracties in warm Slovenië: grotten

Niet alleen in Nederland vallen de mussen van de daken, ook Centraal- en Zuid-Europa kampen met een hittegolf. Dit betekent automatisch dat toeristen hun vakantiegedrag en vertier wat aanpassen om de zinderende hitte enigszins te ontlopen. Vakantieland Slovenië biedt niet alleen vele meren om verkoeling te zoeken, ook de 47 km lange kust langs de Adriatische Zee is nu een geliefde bestemming om te pootje baden of te zwemmen. Maar een van de ‘coolste’ attracties nu is zonder meer een bezoek aan een van talrijke grotten die het land telt want de gemiddelde temperatuur varieert er tussen de 8 en 13 graden. Dat is nu nog een extra reden om je te laven aan de wonderschone wereld onder de grond. Slovenië telt meer dan 13000 grotten waarvan er verschillende toegankelijk zijn voor het publiek. De populairste zijn de grotten van Postojna met een gemiddelde jaartemperatuur van 10 graden. En heb je toch zin om je in de koele grotten in te spannen, ga dan mountainbiken of kajakken. Nadere info over grotten die bezocht kunnen worden, vindt men via:
https://www.slovenia.info/en/things-to-do/discover-nature/caves

Grotten van Postojna
De enorme kamers en stalagmieten en stalactieten zijn zeer indrukwekkend. Met een lengte van zo’n 21 kilometer is het de langste grot in Slovenië en bezoekers hoeven het niet per voet te ontdekken: men wordt in een treintje rondgereden. Een bezoek aan de grotten kost €27,90 maar wie zijn tolvignet toont kan dan gratis naar de Expo Cave Kast tentoonstelling, een modern en voor jonge kinderen super interactief museum over het ontslaan van het karstgebergte – de poreuze kalksteenbodem.
https://www.postojnska-jama.eu/en/

De grotten van Škocjan
Hij staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ligt zo’n 35 kilometer ten westen van Postojna in de gemeente Divaca en is ontstaan doordat de rivier Reka er doorheen stroomt. Totale lengte bedraagt  zo’n zes kilometer waarvan het eerste gedeelte voor toeristen te bezichtigen is. Er zijn enkele reuzenkamers waarvan ‘Martel’s Chamber’ de grootste is: 308 meter lang, 89 meter wijd en een gemiddelde hoogte van 106 meter. Een drietal tours zijn te boeken.
http://www.park-skocjanske-jame.si/en/

Grotten van Vilenica
In het uiterste westen van Slovenië nabij het dorp Vilenica vind je de gelijknamige grotten, waarschijnlijk een van de eerste grotten in Europa die door ‘toeristen’ bezocht werd want reeds in 1633 werd het opengesteld voor bezoekers. Van de totale 1,3 km zijn de eerste 450 meter opengesteld voor toeristen. Leuk detail: ieder jaar vindt het internationale  Vilenca Literair Festival plaats in deze grot.
http://www.vilenica.com/index.php/english

Križna Jama grotten
Ben je op zoek naar grotten met een hoop smaragdgroen gekleurde meertjes dan is dit jouw grot: er worden korte tours van een uur gegeven en langere tours gegeven en je ontvangt bij de ingang een zaklantaarn en kaplaarzen want in tegenstelling tot andere grotten is deze niet verlicht. In sommige meertjes – de grot telt er in totaal 22 – verplaats je je met een rubberboot. Men heeft er meer dan 40 diersoorten aangetroffen. Bijzonder zijn de beenderen en een schedel van een beer die tentoongesteld  worden. De populaire tours van een uur  verrekken in juli en augustus om  11.00, 13.00, 15.00 en 17.00 uur en kosten 9 euro p.p.
https://krizna-jama.si/en/

Kostanjevica grotten
Deze grotten liggen onder de heuvels van Gorjanci nabij de plaats Kostanjevica. Van de totale lengte van meer dan 2 kilometer zijn de eerste 300 meter toegankelijk gemaakt voor toeristen. De paden zijn geschikt voor kinderen en ouderen. De gemiddelde temperatuur is hier 12 graden. In de maanden juli en augustus zijn er dagelijks tours om 10.00, 12.00, 14.00. 16.00 en 18.00 uur. Prijs voor volwassenen is acht euro p.p.
http://www.kostanjeviska-jama.com/index-en.php

Fietsen of kajakken in grotten
Koroška is een regio in het noorden van Slovenië en hier vind je in de bergen van Peca nabij Mežica enorme ondergrondse gangenstelsel van ruim 800 kilometer lengte als gevolg van mijnbouwwinning (zink en erts). Ze zijn met een treintje te bezoeken maar voor diegene die de grotten op een bijzonder manier willen ervaren stappen op een mountainbike of in een kano. Met een gids fiets je een afstand van 5 kilometer en het hoogteverschil bedraagt niet meer dan 15 meter.
Kajakken op een meer op 700 meter onder de grond:  het is een ervaring die je lang bij zal blijven. Toeristen die deze tour boeken, worden over een afstand van 3,5 km de schachten ingebracht en dalen via een trap af naar het eerste meer waar de 3-persoons kajakken gereed liggen. De tour eindig met een bezoek aan een mijnschat en een lunch. Minimum leeftijd om deel te nemen is 10 jaar. Kosten bedragen 42 euro p.p.
http://www.podzemljepece.com/en/main/ogled-rudnika-s-kajakom?lang=en