Voor wie wat meer actie zoekt dan alleen schoudertje wrijven met strandzand

Centraal-Amerika, de ideale bestemming voor adrenaline junkies
Centraal-Amerika; ideale vakantiebestemming voor adrenaline junkie
Parapenten in Guatemala

Raften in Guatemala, paragliden over het meer van Ilopango in El Salvador, surfen, vulkanen beklimmen in Nicaragua, langs de helling van een vulkaan naar beneden surfen of een nachtwandeling door de jungle van Costa Rica. Wie op rondreis gaat door Centraal-Amerika en avontuurlijk is ingesteld, kan zich uitleven met tientallen uiteenlopende activiteiten die de adrenaline door je lijf laten gieren. De regio heeft een avonturenaanbod van simpel tot uitdagend en voor jong en oud. Zoeven over boomtoppen, kanoën door de stroomversnellingen van wild stromende rivieren, beklim vulkanen, mountainbiken over bergruggen, of surf op de perfecte golven. https://www.visitcentroamerica.com/

Zo heeft Guatemala verschillende wildwaterrivieren die uitstekend geschikt zijn om te raften met stroomversnellingen van niveau II tot V, vele passeren oerwouden, warmwaterbronnen, grotten en zelfs Maya-ruïnes. De beste zijn de Cahabón rivier, de Candelaria rivier en de Chiquibul rivier. Met stroomversnellingen van klasse II en III is de Coyolate rivier perfect voor een dag raften in combinatie met watervallen en een tocht door de jungle. Maar naast wildwater heeft Guatemala ook de kalme zee aan de Pacifische kust, een van de beste plekken ter wereld om te sportvissen – met name op zeilvis en blauwe marlijn. En voor degenen die liever door de jungle wandelen, is de Maya Trek een aanrader: een 3-daagse tocht van Dos Aguadas naar het Tikal Nationaal park.

Voor een bird’s eye view over het meer van Ilopango in El Salvador ga je er parapenten, of ga duiken in het kratermeer naar bijvoorbeeld een beeld van de Heilige Maagd Maria. Maar daarnaast biedt het land de mogelijkheid om het bergachtige gebied van San Ignacio per fiets te verkennen en wandelliefhebbers kiezen vaak voor het Cinquera Forest Ecological Park, een bosgebied van vijfduizend hectare met onder meer het Suchitlán-meer, de bergen van Chalatenango en het Cerrón Grande-reservoir.
Het land biedt tevens enkele van de beste surfstranden ter wereld, zoals El Sunzal en Playa La Paz, op slechts een half uur ten zuiden van de hoofdstad. Punta Mango, vlakbij het bekende strand Las Flores, biedt van maart tot oktober ideale omstandigheden om deze sport te beoefenen.

Het wemelt van de vulkanen in Nicaragua – er zijn er zo’n 50en er een of meerdere beklimmen, is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten tijdens een rondreis: overweeg bijvoorbeeld San Cristóbal, Cosigüina, het vulkanische complex Pilas-El Hoyo, Momotombo, Telica of Masaya. Geen zin om weer naar beneden te lopen, dan kun je vanaf de top van Cerro Negro op 728 meter hoogte op een houten plank naar beneden roetsjen. Je krijgt een overall aan en een bril vanwege de opspattende zwarte lavasteentjes. Je gaat deels met een auto en deels lopend naar de top.
Het land biedt de mogelijkheid om twee grote jungles te bezoeken: het Indio Maíz Biologische Reservaat, in het zuidoosten van Nicaragua, naast de San Juan rivier, en het UNESCO Bosawás Biosfeer reservaat, in het noordoosten. Surfers vinden hun paradijs in plaatsen als Popoyo, Colorado, Aposentillo, Maderas en Jiquiliste.

Costa Rica is een van de beste plekken ter wereld om te raften. Er zijn verschillende rivieren van verschillende niveaus, een van de uitdagendste is de  129 km lange Pacuare rivier met stroomversnellingen geclassificeerd tussen III en IV. Liefhebbers van pittige trektochten willen de wandeling naar de kraterrand van de Cerro Chato vulkaan in het Nationaal Park niet missen. Naar de top klimmen via een steil pad neemt ongeveer twee uur in beslag, en dan kun je in het kratermeer – het water kleurt er groen – heerlijk afkoelen. Voor de echte cracks raden we de Cerro Chirripó aan, gelegen in de Cordillera de Talamanca, en met 3.820 meter de hoogste top in Costa Rica.
Het Arenal vulkaangebied is een must-see bestemming. Het plaatsje La Fortuna is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, waaronder de 70 meter hoge Fortuna waterval, tevens een magische plek om te zwemmen. Zoek je wat meer uitdaging dan zwemmen, dit is ook een perfecte locatie om te gaan canyoning. Wandelen over hangbruggen, ziplinen en bungeejumpen, een bezoek aan het Monteverde Extremo Park bij Santa Elena is voor durfallen een waar eldorado. De Extremo zipline is maar liefst 1 kilometer lang. Het park heeft ook het hoogste bungeejumpen in Midden-Amerika: 143 meter vanaf een mobiel platform.