Breng je kennis over olijfolie op smaak met het vloeibare goud uit Costa Dorada
Arbequina olijfbomen in Costa Dorada

Dat het Mediterraanse dieet tot een van de gezondste ter wereld behoort, is algemeen bekend. Eén ingredient draagt daar in hoge mate aan bij: ‘vloeibaar goud’ oftewel olijfolie. Spanje is een belangrijke producent van olijfolie en veel wordt geproduceerd in de Costa Dorada regio. Men kan prachtige fiets-, wandel- en autotochten langs de vele olijfboomgaarden maken en de dag afsluiten met een smakelijke met olijfolie overgoten salade. Veel van de geproduceerde olijfolie draagt het keurmerk P.D.O (protected designation of origen) oftwel B.O.B. 

Routes tussen de olijfbomen

De Costa Dorada heeft vele routes langs de olijfolieproducenten waaronder De Priorat olijfolieroute. Je komt langs 10 molens, waar je het productieproces kunt volgen.  De Olijfolie Fietsroute  is de perfecte route voor een circulaire  fietstocht langs zeven olijfolieproducerende dorpjes: Reus, Riudoms, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp, Cambrils en Arcos. De landschappen van de olijfgaarden zijn net zo prachtig als de olie die er wordt geproduceerd. Andere rondleidingen zijn ook beschikbaar, zoals in het dorp Riudecanyes.

Provincie Tarragona, de thuisbasis van olijfolie

De Costa Dorada kent 5 merken van een extra vierge olijfolie: Emporda, Les Garrigues, Terra Alta, Siruana en Baix Ebre-Montsia. Om deze extra vierge kwalificatie te verkrijgen, moet men aan strikte voorwaarden voldoen.n reeks vereisten, van de selectie van het oogstland tot de behandeling van de olijven. Elke regio biedt een unieke olijfolie met een iegen kenmerkende smaak, die zich onderscheidt door de bodem, klimaat en de verscheidenheid aan gebruikte olijven.

Waar haal je de beste olijfolie?

In de Costa Dorada produceren rond de 75 bedrijven deze vijf olijfolies: de landbouwcoöperatie van Cambrils  en  de coöperatie van Vila-seca  zijn twee voorbeelden die het bereidingsproces al vele jaren toepssen, de laatste al sinds 1901. Olifolie een integraal onderdeel van de geschiedenis van de Costa Dorada, en om een stap terug in de tijd te doen, moet je de oudste olijfolie proeven:  de Siurana. Het ligt verscholen in het hart van de regio Camp de Tarragona en wordt al meer dan duizend jaar gemaakt van arbequina-olijven. Zijn superieure kwaliteit heeft sinds 1979 de beschermde PDO oorsprongsbenaming opgeleverd.

Olijfolie museum

In de regio rondom Ulldecona vind je de oudste olijfoliebomen ter wereld waaronder de allergrootste olijboom die ze Farga noemen. Je vindt er ook het museum van Natural Arión – dat geheel aan oliffolie gewijd is.