Mondiaal reisonderzoek in opdracht van Travel Lifestyle Network

Bijna de helft van de ondervraagden is zoek is naar waar voor hun geld of een ontspannende ervaring bij het kiezen van hun vakantie
Travel Lifestyle Network

’s Werelds grootste onderzoek naar reisintenties – uitgevoerd in opdracht van het mondiale netwerk van toeristische PR-bureaus Travel Lifestyle Network (TLN) – toont aan dat consumenten bij het boeken van een vakantie meer waar voor hun geld zoeken en/of op zoek zijn naar een ontspannende ervaring. Nu de Covid-beperkingen zijn opgeheven in de meeste van de 28 landen die in het onderzoek zijn opgenomen, plant bijna 25% van alle volwassenen een binnenlandse vakanties, terwijl 13% plannen heeft om buiten hun landsgrenzen op reis te gaan. Van alle continenten lijkt Europa zich het snelst te herstellen, terwijl in Nederland de belangstelling voor een vakantie naar het buitenland groter is dan een Lekker weg in eigen land vakantie. Het rapport is voor TLN samengesteld door reisdenktank Thrive en marktinformatiebedrijf AudienceNet. Het omvat zowel kwalitatieve interviews uitgevoerd door Thrive als een analyse door AudienceNet van de reacties van 179.446 mensen in 28 landen – waaronder Nederland en België – in het eerste kwartaal van 2022, uitgevoerd door Global Web Index (GWI). Het toeristisch PR-bureau Baltus Communications is sedert 2008 Benelux lid van het TLN netwerk.

Toen consumenten gevraagd werd welke factoren van invloed waren op hun beslissing over waar ze naar toe willen reizen, kwam de prijs-kwaliteitverhouding naar voren als de belangrijkste overweging (mondiaal 26%, Nederland 36%, België 43%), gevolgd door het hebben van een ontspannende ervaring (mondiaal 21%, Nederland 28%, België 26%) ). Als derde belangrijkste factor werd het weer/de tijd van het jaar genoemd(20%), gevolgd door een culturele ervaring (15%), een once-in-a-lifetime ervaring (15%), vrienden/familie kunnen bezoeken (13%) en goede faciliteiten voor kinderen/gezinnen (12%). Ook het weer (mondiaal 20%, Nederland 34%, België 33%) en een culturele ervaring beleven (mondiaal 15%, Nederland 20%, België 21%) scoort voor Nederlanders en Belgen relatief hoog.

Gezien de gestegen kosten van levensonderhoud en de hoge inflatie ziet de reisindustrie zich geconfronteerd met een grote zorg van de consument over de prijs van een vakantie. Met de prijs-kwaliteitverhouding als de belangrijkste factor (26%) in de besluitvorming naar welke bestemming op vakantie te gaan, zal het prijsnivo van vakanties naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijke impact hebben op de boekingen in de tweede helft van 2022 en in 2023.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ‘wanderlust’ – reislust – niet aan populariteit inboet en onverminderd hoog blijft, met name om leuke ervaringen op te doen.  Op de vraag of ze “iemand waren die graag de wereld verkent” waren consumenten zeer positief in alle regio’s: Het Midden-Oosten en Afrika (60%); Noord-Amerika (51%); Europa (49%); Azië-Pacific (44%); en Latijns-Amerika (43%). Voor Nederland en België zijn de percentages 47% en 45%.

Respondenten van de enquête werd gevraagd wat ze het meest gemist hebben tijdens de pandemie en noemden: het ontdekken van nieuwe plaatsen; een verandering van omgeving; tijd doorbrengen met geliefden; ontspannen of zonnebaden; en het eten van verschillende keukens.

Marcel Baltus van Baltus Communications:  “Het rapport laat duidelijk zien hoe de stijgende kosten van levensonderhoud van invloed zijn op elke reisbeslissing die vandaag wordt genomen – value for money en het prijsnivo lijkt meer dan voorheen cruciaal voor de mondiale reisconsument.”

Komende november verschijnt een vervolgrapport over de verwachtingen voor het reisjaar 2023. Ga voor meer informatie over TLN naar www.travellifestylenetwork.com of e-mail hello@travellifestylenetwork.com