Droomlocaties in Centraal-Amerika

Betoverende plekken die je niet mag overslaan tijdens je reis door Centraal-Amerika en de Dominicaanse Republiek
Bloemenroute in El Salvador
Bloemenroute in El Salvador

Een rondreis door Midden-Amerika staat synoniem voor een overweldigende natuur, een vriendelijke bevolking, paradijselijke stranden, koloniale steden, vulkanen, een eeuwenoude cultuur en tongstrelende gerechten. Naast de vele hoogtepunten zijn er ook wat minder bekende parels: wij selecteerden er enkele.

https://www.visitcentroamerica.com/en/

Belize

Actun Tunichil Muknal

Actun Tunichil Muknal (ook wel ATM genoemd) is een ‘natuurlijk’ museum gelegen in het natuurreservaat Tapir: een grottenstelsel dat zich enkele kilometers onder de grond uitstrekt en dat de Maya’s beschouwden als de toegangspoort tot de onderwereld of Xibalbás. Op de muren zijn nog restanten keramiek en menselijke skeletten te vinden, dus er wordt aangenomen dat het een plaats was waar offerceremonies werden gehouden, vandaar dat het de naam “grot van de begrafenis” krijgt. Onder de skeletten ook die van een jonge jonge Maya vrouw, bekend als de kristallen maagd.

Costa Rica

Monteverde Nevelwoud

Wandelen tussen de wolken is mogelijk in het Monteverde nevelwoud – deze regenwouden zijn vaak in een vochtige mist gehuld. Je vindt hier duizenden soorten planten, honderden vogelsoorten waaronder kolibries en de bontgekleurde quetzal. Je kunt de omgeving te voet verkennen over wandelpaden maar je kunt ook spectaculair gaan ziplinen of een 2 uur durende wandeling maken tussen de boomkruinen over hangbruggen. Ook het nabigelen Santa Elena Cloud Forest is absoluit een bezoek waard.

El Salvador

De Bloemenroute

Zonder twijfel is de Ruta de las Flores een van de beste roadtrips om het land te leren kennen. De Route of the Flowers is in totaal 40km lang en gaat langs vijf dorpen in de departementen Ahuachapán en Sonsonate – Juayua, Apaneca, Nahuizalco, Salcoatitan en Ataco, leuke dorpjes met gekeleurde huizen en muurtekeningen maar ook onderweg watervallen, koffieplantages en vulkanen.

Guatemala

Semuc Champey en de grotten van Lanquin

Velen beschouwen Semuc Champey als de mooiste plek in Guatemala, een schitterend natuurgebied waar de rivier Rio Cahabón doorheen stroomt. Natuurpark Semuc Champey de passage van de rivier de Cahabón onder een natuurlijke kalkstenen brug van meer dan 300 meter lang, omgeven door een weelderig tropisch bos. Er hebben zich prachtige poelen gevormd met zeer baluw en turquoise water – een ideale chillplek. Vlak bij de waterpoelen zijn veel grotten te vinden zoals die van Lanquín, een set ondergrondse grotten die als heilig worden beschouwd door de Q’eqchi’s die het gebied bewonen.

Honduras

Roatan Bay-eilanden

Ben je op zoek naar een tropisch paradijsje, reis dan af naar de Bay Islands op zo’n 50   km voor de kust van Honduras. Het hoofdeiland is Roatán en de eilandengroep maakt deel uit van het Meso-Amerikaanse koraalrif, na de Great Barier Reef in Australië de grootste ter wereld, waardoor het een geweldige bestemming is voor duikers. Slechts 10% van het eiland is bewoond terwijl 90% van de oppervlakte bedekt is met natuur, vol kokospalmen, papaya’s en mango’s.

Nicaragua

Het Eiland van het graan

Toeristen zullen zich als Robinson Crusoe voelen op de Corn Islands, die 70 kilometer uit de Caribische kust liggen, voor de kust van de stad Bluefields. Het 10 vierkante kilometer grote Great Corn Island en 2,9 vierkante kilometer Little Corn Island vormen tezamen de Corn Islands – toepasselijk zo genoemd omdat er ooit mais werd geteeld – een paradijsje van sprankelend wit zand, kraakhelder turquoise water en een zeer relaxte Caribische sfeer. In het verleden waren de eilanden toevluchtsoorden voor piraten, tegenwoordig vind je hier een gemixt publiek van backpackers en surfers. Ben je op zoek naar een hangmat onder kokospalmen en ‘s avonds of vers gevangen kreeft eten, dan is dit jouw locatie.

Panama

Emberá Querá Village

Aan de oevers van het Gatun-meer, in het Nationaal Park Chagres, ligt het dorp Emberá Querá, een inheemse gemeenschap die in 2007 werd gevormd door inwoners uit verschillende dorpen. Hun doel is behoud van hun tradities en levenstijl en toeristen kunnen een bezoek brengen aan het dorp dat alleen per kabno te bereiken is. De gemeenschap is vriendelijk en gastvrij en verwelkomt bezoekers door hen hun manier van leven, cultuur en gastronomie te laten zien.

Dominicaanse Republiek

Puerto Plata

Puerto Plata, de op twee na grootste stad in het noorden van de Dominikaanse Republiek – vernoemd door ontdekker Christopher Columbus, is een ideaal vakantieadres; een combinatie van zee, uitgestrekte stranden van fijn zand, een stad met een oud centrum en een nieuw centrum en een groen achterland. Ook leuk: een rit met de enige kabelbaan in de Caraïben naar Pico Isabel de Torres op een hoogte van 795 meter voor een magistraal uti\icht op de stad en je kunt een kleine replica van het beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro bezichtigen plus een mooie botanische tuin.