Ai Weiwei tentoonstelling in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen Düsseldorf  

“Alles is kunst. Alles is politiek”. Het is het motto van de internationaal gevierde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei en is de leidraad voor de tentoonstelling die het Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf organiseert van 18 mei tot 1 september 2019. Centraal thema is relatie tussen zijn politiek engagement en zijn maatschappijkritische artistieke werken. Onder het getoonde werk 10 grote installaties die hij de afgelopen 10 jaar maakte, verdeeld over de K20 en K21 musea.

Met zijn openlijke kritiek op de Chinese regering en als dissident die meerdere malen is opgepakt, wordt Ai Weiwei vaak beschouwd als een politieke artistieke activist – een die zich recentelijk ook bekommerde om de menselijke misere van vluchtelingenstromen.

“Als activist is hij een kunstenaar, en als kunstenaar is hij een activist. Met zijn geëngageerde kunst waar politiek met kunst wordt vermengd, lijkt zijn werk raakvlakken te hebben met dat van Joseph Beuys, de uit Düsseldorf afkomstige beeldend kunstenaar. Daarom is deze tentoonstelling in Düsseldorf zo relevant,” aldus Susanne Gaensheimer, directeur van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

Deze overzichtstentoonstelling toont het belangrijkste oeuvre van Weiwei’s artistieke periode in de afgelopen tien jaar. Het raakt centrale thema’s in zijn werk, waaronder de vluchtelingecrisis en individualisme versus de staat. In Ai Weiwei’s werk staat menselijkheid centraal, denk aan de grote aardbeving in Sichuan, de vluchtelingencrisis, of vrije meningsuiting en expressie.

Voor het eerst is in Europa zijn werk ‘Life Cycle’ (2018) te zien en wel in K21. Het toont een ‘oplaasbare’ boot gemaakt van bamboe en sisal, gebaseerd op de honderden rubberen bootjes die vluchtelingen gebruikten in de Middellandse Zee. Erboven hangen verschillende dieren uit de Chinese kalender, een metafoor voor de enorme schaal van deze menselijke crisis en tegelijkertijd de levenscyclus.

Het drama van het vluchtelingenkamp in Idomeni, een dorpje in Griekenland aan de grens met Macedonië, is te zien in zijn documentaire ‘Human Flow’ en in K21 is de installatie ‘Laundromat’ (2016) te aanschouwen: duizenden voorwerpen die de Syrische vluchtelingen achterlieten toen het kamp in mei 2016 werd gesloten, zijn door Ai Weiwei verzameld, schoongemaakt en nu minutieus tentoongesteld. In overige zalen in K21 worden werken tentoongesteld die de evolutie van Ai Weiwei als kunstenaar in beeld brengt.

In twee grote zalen van K20 worden voor het eerst in Europa zijn installaties ‘Straight’ (2008-2012) en ‘Sunflower Seeds’ (2010) getoond. Op een oppervlakte van 650m² ligt een tapijt van 100 miljoen porceleinen zonnebloempitten. Ze zijn gemaakt door 1600 arbeiders in Jingdezhen, de porseleinhoofdstad in China. Dit kunstwerk van handvervaardigde pitten is een knipoog naar massaproductie en globalisering. De installatie was voor het eerst te zien in de Tate Modern museum in Londen in 2010.

De installatie ‘Straight’ bestaat uit 164 ton betonijzer, afkomstig van ingestorte scholen tijdens de aarbeving in de provincie Sichuan in 2008. Duizende schoolkinderen kwamen om het leven omdat bleek dat er te weinig staal in de bewapening was gebruikt. Ai Weiwei verzamelde de verwrongen stalen staven, maakte ze weer recht en gebruikt ze nu om een bizar en speciaal voor K12 gecreerd landschap tentoon te stellen.

Ai Weiwei werd geboren in Peking in 1957 en wordt wereldwijd erkend als kunstenaar, architect, filmregisseur, curator en fotograaf. Zoon van de bekende Chinese dichter Ai Qing, groeide Ai op tijdens zijn vaders verbanning in het noorden van China. In 1976 keerde Ai terug naar Peking. Tijdens zijn verblijf in New York maakte hij kennis met conceptuele kunst en Pop Art.

Curatoren zijn Susanne Gaensheimer, Doris Krystof en Falk Wolf. De musea zijn op maandagen gesloten.

Ai Weiwei Arrangement
Speciaal voor de tentoonstelling heeft het verkeersbureau van Düsseldorf een arrangement samengesteld inclusief hotelovernachting en ontbijt, een entreekaart voor K20 en K21, een DüsseldorfCard en infopakket. Prijs vanaf 80 euro per persoon. Nadere info en reserveringen via de Hotel Package button op www.duesseldorf-tourismus/de/en/.

Over Düsseldorf
De Metropool Düsseldorf ligt op 2,5 uur rijden van de Randstad in Nederland. Naast een dagtochtbestemming, is Düsseldorf ook zeer aantrekkelijk voor  een weekend of midweekje weg. Een stad waar moderne ontwikkelingen en oude statuur hand in hand gaan. Een bezoek aan Düsseldorf staat gelijk aan mode, shoppen, cultuur en ongewone evenementen. Met meer dan 100 expositie ruimtes is de stad met recht een centrum van kunst. Uiteraard ook bekend om haar kerstmarkten en ‘de langste kroeg ter wereld’ – de meeste bars per hoofd van de bevolking. Andere bezienswaardigheden zijn Slot Benrath, KIT (Kunst im Tunnel) museum, Rijntoren, MedienHafen en de chique winkelstraat Köningsallee.

https://www.duesseldorf-tourismus.de