Thematentoonstelling optische illusies in Museum Kunstpalast Düsseldorf

Achter het gordijn – verhullen en onthullen sinds de Renaissance

Optische illusie, trompe l’oeuil, bedrieglijk realistisch, tonen en verbergen, onthullen en verhullen, sluiers en gordijnen – zie hier het thema van de ‘Behind the Curtain. Concealment and Revelation since the Renaissance. From Titian to Christo’ tentoonstelling in het Kunstpalast Museum in Düsseldorf die tot 22 januari 2017 te zien is. Uitgangspunt is de trompe l’oeuil schilderskunst, mede ingezet door het klassieke verhaal van de Griekse kunstschilder Zeuxis die met zijn tijdgenoot Parrhasius de strijd aanging om een zo’n levensecht schilderij te maken. Zeuxis schilderde druiven die zo echt leken dat vogels erop afkwamen, maar Parrhasius overtroefde Zeuxis. In zijn atelier toonde Parrhasius zijn schilderij en vroeg aan Zeuxis om het gordijn voor het schilderij weg te schuiven maar het gordijn bleek het schilderij te zijn. Nadere info op www.smkp.de.

De schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties en foto’s omvatten een periode van zes eeuwen – van renaissance en barok schilderijen tot hedendaagse kunst. Onder de tentoongestelde werken in bruikleen onder meer Titiaans ‘Portret van kardinaal Filipp Archinto’ uit het Philadelphia Museum of Art en werken van Lucas Cranach the Elder, El Greco, Jacopo Tintoretto, Arnold Böcklin, Robert Delaunay, Max Beckmann, Cindy Sherman, Christo, Giovanni Bellini en Gerhard Richter.

Curatoren van de tentoonstelling zijn Beat Wismer, algemeen directeur van het Museum Kunstpalast, en Claudia Blüme, professor aan de Instituut voor Kunst- en Beeldgeschiedenis van de Humboldt universiteit in Berlijn.

Hotelarrangement

De VVV van Düsseldorf heeft een speciaal museum-arrangement samengesteld met een overnachting inclusief ontbijt, toegang tot het Museum Kunstpalast, de ‘Düsseldorf Card’ met gratis toegang tot andere musea en gratis openbaar vervoer. Prijzen vanaf 79 euro per persoon voor een tweepersoonskamer. Nadere info via www.duesseldorf-tourismus.de.