Massatoerisme? Weg ermee!

Massatoerisme wordt een steeds groter probleem. Dankzij de aantrekkende economie en het grote reisaanbod wordt het voor mensen makkelijker om vaker en verder op vakantie te gaan. Met als gevolg dat de bekende steden overvol raken, de mooiste stranden vol liggen met handdoeken en de rijen voor musea en toeristische attracties onacceptabel lang worden. De locals zijn het zat, in veel grote steden wordt er gedemonstreerd of worden er maatregelen getroffen. Kijk maar naar Venetië, in deze stad werden afgelopen week metalen “toegangshekjes” geplaatst, alsof je een pretpark binnenwandelt. De hekjes sluiten als de binnenstad té druk (en daarmee te onveilig) wordt. Toeristen wordt dan aangeraden om een andere route te nemen, om de binnenstad heen.

En wat dacht je van Rome? Misschien wel een van de mooiste steden die ik ooit bezocht heb, maar wat is het er gigantisch druk. De St. Pieter beklimmen was niet zo’n grote uitdaging, maar wel als je met 30 graden in een zeer nauw gangetje omhoog moet en je niet naar voor of achter kan omdat je letterlijk moet aanschuiven. Als er dan iemand voor je loopt met een matige conditie kan het lang duren… weg magisch moment.

Op het Indonesische eiland Bali vind je gelukkig nog genoeg rustige en onontdekte plekjes maar het wordt wel beter zoeken. Ik heb dan ook een aantal keer de plank flink misgeslagen. Zo bezocht ik afgelopen zomer het Monkeyforest in Ubud. Tegen een zeer kleine entreeprijs kun je het park betreden waar de aapjes ‘in het wild’ te aanschouwen zijn. Het park was prachtig en de apen blijven bijzondere dieren maar de schaamteloze mensenmassa die met trossen bananen en hun selfiesticks in de aanslag van hot naar her – aap – renden was ongelofelijk. Ik stond binnen een kwartier weer buiten, weer een illusie armer.

En wat dacht je van ons eigen Amsterdam? De stad wordt overspoeld met toeristen, vaak dronken of stoned. Van rustig winkelen in onze hoofdstad is 7 dagen in de week geen sprake. De hotels zijn niet te betalen en de horecaprijzen rijzen de pan uit. De stad lijkt vooral te zijn ingesteld op de toeristen en niet meer op de stadsbewoners.

Hoewel ik genoeg iconische en populaire bestemmingen bezocht heb en de drukte niets afdoet aan de pracht en praal van bestemmingen, ben ik nu toch wel steeds meer op zoek naar de rust van onbekende bestemmingen. Zodat het weer wat meer cultuur snuiven wordt in plaats van de deodorant van je voorganger.

De Baltus crew geeft jou vier bestemmingen in Europa waar je niet in de rij hoeft te staan voor het maken van de perfecte Instagram foto:

 

Mijn favoriete ‘onbekende’ bestemming is het Italiaanse eiland Procida. Dit eiland ligt voor de kust van Napels en bereik je in 30 minuten met de ferry. De meeste toeristen en locals pakken regelrecht de ferry naar het peperdure en toeristische eiland Capri, dat naast Procida ligt. Procida is echter een perfect eiland om te ontsnappen aan de Napolitaanse chaos. Op dit gemoedelijke eiland van slechts vier vierkante kilometer waan je, je tussen dé echte locals en geniet je van echte dagverse vis en Aperol Spritz  zonder dat het je de hoofdprijs kost. Je vindt er de mooiste verlaten strandjes en meest kleurrijke straatjes en dat op slechts vier vierkante kilometer.

 

 

In de Franse Ardennen vind je genoeg fantastische plekjes waar geen drommen toeristen komen. Het is de meest bosrijke regio van Frankrijk en je kunt er uren wandelen en fietsen. De charmante hoofdstad Charleville-Mezieres ligt aan de Maas en in de zomermaanden wordt het centrale plein Place Dugale één groot stadsstrand. Hier heb je geen last van selfiesticks maar zit je gezellig tussen de Fransen en een enkele Nederlander die op doorreis is naar Zuid-Frankrijk maar eigenlijk twijfelt wel verder te reizen, want waarom zou je zoveel moeite doen als je dichtbij ook kunt genieten.

Het is nog net geen #staycation maar het scheelt niet veel.

Agnes en ik hebben al vele jaren de traditie om 1x per jaar op stedenreis te gaan naar een minder geijkte bestemming in Europa. Denk Sofia en Boekarest. Afgelopen maand reisden we af naar een wel echte ‘Oh waar ligt dat?’ bestemming. Odessa in de Oekraïne. Hoewel ik niet zal ontkennen dat het een stad voor gevorderde stedentrippers is, genoten wij er 4 dagen volop. Perfect eten (volop vega en veganistisch voor wie dat wenst), op iedere straathoek weergaloze koffiekarretjes of mondaine koffieshops, intrigerende musea waar nadat je de zaal uitloopt het licht wordt uitgeschakeld, mooie panden en veel straten waar stadsvernieuwing hoognodig is. Just my cup of tea.

Toeristen zijn kuddedieren die zoveel mogelijk must-see stedenlijstjes willen afwerken: London, Parijs, Wenen, Venetië… wanneer meer toeristen eens van de gebaande paden zouden willen afwijken, zou de massatoerisme overlast ook een stukje minder zijn. Maar dat is ijdele hoop – een utopie.

Venetië zal ongetwijfeld heel mooi zijn, maar sla ik het even over: Kiev is onze potentiële city break voor volgend jaar!

Ik kies voor Formentera. Wanneer ik het over Formentera heb weten mensen vaak niet wat het is of dat het bestaat. Formentera is het prachtige en kleinst bewoonde eiland van de Balearen en totaal het tegenovergestelde van Ibiza. Voor een mooie en rustige bestemming hoef je niet ver te reizen. Het eiland is een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte in het voor- en naseizoen. Het eiland heeft namelijk geen eigen vliegveld wat ervoor zorgt dat het massatoerisme wegblijft. Ook staat het eiland bekend om exclusiviteit en duurzaamheid wat betekent dat de prijzen voor een heerlijke, rustige vakantie iets hoger liggen dan een standaard vakantie naar Turkije of Spanje. Het eiland is nog erg puur en men kan daar prima terecht om te genieten van prachtige stranden, mooie landschappen, natuur en rust. Het is de perfecte vakantiebestemming voor gezinnen of toeristen die geïnteresseerd zijn in de eigenschappen van het eiland. Op het eiland zijn er diverse activiteiten te doen zoals fietsen, wandelen, duiken en snorkelen. Ook zijn er speciale ‘Green Routes’ en gebieden gecreëerd om dit te kunnen uitvoeren op een duurzame manier. Om op Formentera te komen dien je eerst naar Ibiza te vliegen om vervolgens de ferry naar Formentera te nemen die er ongeveer 40 minuten over doet. Het eiland is maar negentien kilometer lang en zeker de moeite waard om te ontdekken via de speciale ‘Green Routes’ met de fiets of te voet.