We moeten 2020 maar snel uit ons geheugen wissen

2020: Control Alt Delete

Het woord van het jaar is bekend. Een terechte winnaar dunkt me. Het Dikke van Dale 2020 Woord is de anderhalvemetersamenleving. Het klinkt een beetje alsof alles binnen een cirkel van 1,5 meter zou moeten plaatsvinden maar goed, we weten inmiddels beter.

Zou er een verkiezing georganiseerd zijn voor de meeste favoriete bezigheid van Nederlanders dit jaar, dan zou klagen met stip op nummer één hebben gestaan. Zit klagen al vrij diepgeworteld in onze genen, alle kermen-sluizen gingen volop open toen de gevolgen van het Covid-19 virus zich wereldwijd manifesteerden. Zelfs de meest gedreven positivo’s hadden moeite met de uitdagingen waarmee vrijwel iedere bedrijfstak zich meedogenloos geconfronteerd zag: een einde aan een samenleving die we als vanzelfsprekend ervaarden.

2020: Control Alt Delete

We moesten 2020 maar snel uit ons geheugen wissen

Klagen lucht op

Klagen lucht op. De druk moet van de ketel, die opgekropte boosheid en frustratie moet geventileerd worden, alsof je lucht uit een te hard opgeblazen binnenband laat lopen. Ik heb zelf redelijk aan die klaagzang bijgedragen en het voelt fijn – vooral als je ‘oplossingsgericht’ mekkert en niet alleen maar afzeikt. Mijn persoonlijke oplossing voor dit misère- en debâcle jaar: control alt delete. Zo snel mogelijk uit je geheugen wissen.

Desondanks, deze – tergend langzame – twaalf maanden voortschrijdende wrangheid heeft toch een sprankje helderheid gebracht, nl. dat reizen en op vakantie gaan niet zo belangrijk zijn. Ho, begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben er echt verzot op en het is al ruim 34 jaar mijn broodwinning. Het staat buiten kijf dat vakanties een uiterst plezierig tijdverdrijf is. Maar als 2020 mij iets geleerd heeft, is dat naast gezondheid het aller- aller- allergrootste goed nabije (bewegings)vrijheid is. Veel belangrijker dan er even tussen uit gaan. Te kunnen en mogen zeggen wat je wilt, is gelukkig niet veranderd, maar de opgelegde beperkingen in wat we mogen doen en waar we wel en vooral niet naar toe mogen, komt snoeihard aan. Nooit kunnen bevroeden dat simpele geneugten als een biertje op een terras drinken, met mijn vrienden genieten van een Blues concert, een uurtje sportschool en met mijn vriendin naar het Filmhuis gaan zo node gemist zouden worden. Dat een loopje naar de papierbak om de hoek als een aangenaam uitje voelt.

Korset

De beperkingen in onze bewegingsvrijheid voelt als een verstikkend keurslijf, een aangesnoerd korset. Alsof we met hand- en voetboeien in ons eigen huis rond schuifelen. Vrijheid van beweging is in onze Grondwet opgenomen maar zelfs die zocht dit jaar even de grenzen op. Om in computertermen voor te borduren: laten we het juk-jaar 2020 deleten en 2021 omarmen als een ‘herstart’ of ‘reboot’ jaar. Ik wens u een bevrijdend en bovenal gezond 2021 toe!

Baltus Communications

Marcel Baltus